Najnovije vesti

JAPANSKI NAUČNICI TVRDE DA ŠTITI OD INFARKTA: Nema ko ne voli ovu namirnicu, a malo ko zna da vam može spasti ŽIVOT!  22 grama svaki dan i imaćete ZDRAVE krvne sudove
Foto: Profimedia

Istraživanje

JAPANSKI NAUČNICI TVRDE DA ŠTITI OD INFARKTA: Nema ko ne voli ovu namirnicu, a malo ko zna da vam može spasti ŽIVOT! 22 grama svaki dan i imaćete ZDRAVE krvne sudove

Zdravlje

Japanski naučnici došli su do otkrića da je namernica omiljena mnogima odlična za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Reč je o kakau!

Naime, u studiji objavljenoj u Japanu, žene u postmenopauzi koje svakoga dana piju napitak od kakoa smanjuju krutost arterija i rizik od pojave infarkta srca. Kakao je dobar jer sadrži supstance koje štite od srčanih bolesti i šloga.

foto: Profimedia

Istraživanje je trajalo tri meseca, a u njemu je učestvovalo 26 žena u postmenopauzi. Ispitanice koje su uzimale ovaj napitak imale su manje valunge a ujedno i smanjenje krutosti arterija središnjeg i perifernog područja.

Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola, ali i stimuliše lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja.

Svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha umanjuje se taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Politika/Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...