Najnovije vesti

TRI STVARI MOGU BITI SMRTONOSNE ZA VAS: Nemački naučnici otkrili šta NAJGORE utiče na zdravlje, posebno kod zaposlenih!
Foto: Profimedia

OZBILJNO JE

TRI STVARI MOGU BITI SMRTONOSNE ZA VAS: Nemački naučnici otkrili šta NAJGORE utiče na zdravlje, posebno kod zaposlenih!

Zdravlje

Nemački istraživači su ispitali koje tri stvari imaju najnegativniji uticaj na vaše zdravlje, pa i stvaraju rizik od preuranjene smrti.

 

Nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina i imaju stresan posao i loš san su imali tri puta veću verovatnoću da će umreti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu.

 

foto: Profimedia


"Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega i preuranjenu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani s povećanim rizikom", kaže dr. Greg Fonarou, profesor kardiologije.


Prema vodećem istraživaču, spavanje bi trebalo da bude vreme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji.

 

foto: Shutterstock

Kurir.rs/ Health24, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...