AKO TELU NEDOSTAJE OVAJ VITAMIN, POJAVLJUJU SE OZBILJNE BOLESTI: ovi simptomi ukazuju da nemate dovoljno vitamina A
Foto: Shutterstock

Ovo ne smete da ignorišete

AKO TELU NEDOSTAJE OVAJ VITAMIN, POJAVLJUJU SE OZBILJNE BOLESTI: ovi simptomi ukazuju da nemate dovoljno vitamina A

Život -

Vitamin A je važan za pravilno funkcionisanje organizma, a utiče na čulo vida, jača imuni sistem, utiče na plodnost i neophodan je za zdravlje kože, zdravlje kostiju, podstiče nastanak ćelija i tkiva u organizmu i vrlo je važan za razvoj dece, piše Lovesensa.

Posledice nedostatka vitamina A najćešće se ispoljavaju u vidu oboljenja kože i kostiju, a njegov manjak naročito je rizičan kod dece u razvoju. Najveći rizik od nedostatak vitamina A imaju trudnice, žene koje doje, novorođenčad i deca. Takođe, dijareja i cistična fibroza mogu uzrokovati nagli pad vitamina A. Simptomi koji ukazuju na manjak vitamina A su: suva koža, suve oči, noćno ili kokošije slepilo (nemogućnost prilagođavanja vida na tamu), neplodnost i rizična trudnoća, usporen rast kod dece, česte infekcija grla i respiratornih organa, sporo zarastanje rana, pojava akni i bubuljica.

Vitamin A možete nadoknaditi uzimanjem supelemenata, ali i promenom režima ishrane. Namirnice koje sadrže vitamin A su puter, jaja, džigerica, riblje ulje, žuto povrće, šargarepa, dunja, dulek, sladak krompir, spanać, zeleniš od rotkve, maslačak, prokelj, kupus, peršun, kajsije, šljive i breskve. Kao i manjak, tako i višak vitamina A može da bude opasan po zdravlje i život. Vitamin A se skladišti u jetri, a kada je povišen postaje toksičan. Preporučena doza vittamina A za zdravog odraslog čoveka je 700 do 900 mcg na dan.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJLEPŠE DNEVNE SOBE - 20 ODLIČNIH IDEJA KAKO DA SREDITE OMILJENI KUTAK U KUĆI (FOTO)

KAKO DA OČISTITE BUBREGE OD NAKUPLUJENIH OTROVA ZA SAMO 2 DANA

3 ANĐEOSKE KARTE OTKRIVAJU VAŠU SUDBINU DO 14. MAJA 2019. GODINE

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track