PRAVILO PRI KUPOVINI SUVOMESNATIH PROIZVODA: Budite informisani i poznajte razlike u kvalitetu!
Foto: Profimedia

PRAVILO PRI KUPOVINI SUVOMESNATIH PROIZVODA: Budite informisani i poznajte razlike u kvalitetu!

Život -

Svedoci smo koliko se u poslednje vreme govori o hrani i njenom uticaju na zdravlje. Savetuje se pre svega bezbedna hrana proverenog porekla i visokog kvaliteta.

Zato je najpre potrebno da se dobro informišete o svim, pa i o prerađenim namirnicama koje kupujete i konzumirate.

Najveći broj pitanja najčešće se postavlja oko mesnih prerađevina. Sigurno ste već čuli kako proizvođači zbog uštede sirovina, a samim tim i novca, „umesto mesa koriste noge, glave, kožu vrata, hrskavice“ i slično, što se u suštini smatra otpadom...

Da bi mesna prerađevina bila bezbedna i visokog kvaliteta, veoma je važan i način prerade mesa i odvajanja kvalitetnih delova od kostiju, žila i hrskavica.

Šta je MSM (mehanički separisano meso)?

Mehanički separisano meso predstavlja mesne proizvode, tj.sirovine čija je upotreba veoma jasno regulisana zakonom. Predstavlja proizvode dobijene mehaničkim odvajanjem mesa sa kostiju tela živine u skladu sa posebnim propisima, koje je odredio pravilnik o veterinarsko-sanitarnim uslovima.

Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa od 2015. godine propisuje i da MSM mora da sadrži kalcijum u količini najviše do 0,1%. Takođe, meso od kojeg se dobija MSM mora da bude sveže i nikako ne može da potiče od delova živine koji nisu namenjeni ljudskoj ishrani.

Nažaost, u Srbiji ne postoje dovoljne količine ovakvih sirovina koje bi zadovoljile potrebe tržišta, pa je uvoz neophodan, a najčešće, sirovine stižu iz Francuske, Nemačke, a uskoro i Holandije.

Većina vodećih srpskih proizvođača u mesnoj industriji posluje u skladu sa domaćom regulativom, poštujući standarde kvaliteta i bezbednosti. Istovremeno, malo je poznato da neki, poput Neoplante, u proizvodnji koriste i najsavremeniju tehnologiju koda je u pitanju MSM – tzv. BAADER tehnologiju zahvaljujući kojoj nastaju kvalitetnije sirovine. U pitanju je tehnologija koja se pretežno koristi za preradu mesa živine a jedinstvena je po tome što omogućava da se meso i masnoće slabim pritiskom kroz sitne otvore odvoje od žilica i hrskavice.

Zbog svega toga proizvođači suvomesnatih proizvoda koji koriste sirovine dobijene po BAADER tehnologiji potrošačima nude kvalitetnije kobasice i viršle uz najbolji odnos cene i kvaliteta.

A kako potrošači mogu da znaju? Jednostavno piše na pakovanju proizvoda da li je napravljen od sirovine dobijene po BAADER tehnologiji!

Kada kupujete suvomesnate proizvode, obratite pažnju i da je proizvođač za kojeg se odlučite među liderima na našem tržištu, jer su takvi proizvođači svoje čuveno ime izgradili poštujući zahteve standarda za kvalitet i bezbednost hrane, upravljanje procesima, zaštitu zdravlja i bezbednosti na radu, kao i stadarda za zaštitu životne sredine. Jedino tako ćete biti sigurni šta zapravo jedete.

Birajte pametno!

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track