Najnovije vesti

SVAKA PETA ŽENA IMA OVU TEŠKU ALERGIJU I OČAJNA JE: Srpski dermatolog otkriva da je krivac za SVRAB i CRVENILO sitnica koju svi svakodnevno koristimo
Foto: Pritnscreen

Lako se reši svih tegoba

SVAKA PETA ŽENA IMA OVU TEŠKU ALERGIJU I OČAJNA JE: Srpski dermatolog otkriva da je krivac za SVRAB i CRVENILO sitnica koju svi svakodnevno koristimo

Zdravlje

Od alergije na nikl boluje oko 10 odsto ljudi, a svaka peta žena danas ima ovu alergiju. Povećan rizik imaju pre svega devojke i žene sa preosetljivom kožom.

Veliki broj alergija na nikl javlja se u letnjem periodu. Razlog je pojačano znojenje, a znoj uzrokuje otapanje nikla, koji je najčešći sastojak u jeftinim legurama od kojih se izrađuje modni nakit, popularna bižuterija.

"Kako mu samo ime kaže, kontaktni dermatitis predstavlja alergijsku reakciju kože koja se javlja na supstance koje su u direktnom kontaktu sa kožom. Ovaj oblik dermatitisa najčešće se pojavljuje na šakama, podlakticama i na licu u vidu crvenila, sitnih plikova, svraba i ljuspanja kože. Alergen koji u najvećem broju slučajeva izaziva kontaktni alergijski dermatitis je nikl, koga ima u bižuteriji, novcu, drškama za naočare, ali i u srebrnom nakitu", objašnjava dr Tanja Tirnanić, dermatovenerolog iz beogradskog Zavoda za kožne i polne bolesti.

foto: Pritnscreen

Alergija na nikl, kao i sve druge kontaktne alergije dokazuje se PATCH testom.

"PATCH test je dijagnostički test kojim se dokazuje postojanje kontaktne alergije (kontaktnog dermatitisa). Ovim testovima može se utvrditi koje supstance izazivaju kontaktni dermatitis. Da bi se ispitivanje obavilo, potrebne su bar dve posete lekaru. Pri prvoj poseti na kožu se postavljaju patchovi, tj. flasteri koji sadrže supstance na koje se radi ispitivanje. Nakon dva dana (48 sati) ponovo dolazite da bi vam skinuli flastere i očitali reakcije na koži", objašnjava doktorka. Postoji veliki broj lekova koji se mogu upotrebiti za alergijske reakcije na koži. Izbor leka i način na koji ih lekar prepisuje zavise od težine i ozbiljnosti alergijske reakcije.

foto: Pritnscreen

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...