DR ALEKSANDRA KOSTIĆ ZA LENU O MENSTUACIJI: Kad stomak boli, krevet nije jedini spas!
Foto: Profimedia

BOLNI CIKLUSI

DR ALEKSANDRA KOSTIĆ ZA LENU O MENSTUACIJI: Kad stomak boli, krevet nije jedini spas!

Život -

Mislite da će grčevi proći ako prigrlite jastuk? Grešite, za razliku od drugih bolova u trbuhu, pokreti i masaža zaista doprinose olakšanju. Prethodno, naravno, idite kod ginekologa na pregled

Uoči i za vreme "onih dana", bol kod žena, koji se javlja u vidu stezanja i grčeva iznad stidne kosti i širi ka krstima, može da bude propraćen mučninom, povraćanjem i glavoboljom. Čak i nesvesticom! Intenzitet je nekada toliko jak da onesposobljava žene da normalno funkcionišu. Obično se primire koji dan, čekaju da krajnje iritirajući simptomi prođu sami od sebe. Čini im se da boljeg leka za ovakvo njihovo stanje nema, ali to nije tako: zabluda je da menstrualne bolove ne treba lečiti!

Za menstruacije praćenje bolovima ginekološki pregled je prvi korak u rešavanju ovog zaista neprijatnog problema koji se ponavlja svakog meseca i iscrpljuje pripadnice lepšeg pola. Nekoliko jednostavnih rešenja može da ga ublaži ili eliminiše, poruka je čitateljkama Lene prim. dr Aleksandre Kostić, specijaliste ginekologije, akušerstva i endokrinologije.

foto: Profimedia

Kvalitetna anamneza je pola dijagnoze.

- Podaci o prvoj menstruaciji, početku, trajanju i količini krvarenja, odnosno o trajanju ciklusa i postojanju druge simptomatologije koja prati bol u ovim danima, veoma su značajni.

JEDNOSTAVNI PREGLEDI

Kako se otkrivaju uzroci?

- Uzroci bolnih menstruacija otkrivaju se ginekološkim pregledom, UZ, hormonskim analizama, laboratorijskim i mikrobiološkim pregledom, nekad moraju da se urade i histeroskopija ili laparoskopija. CT i MR mogu da otkriju neku povezanu organsku bolest.

Zašto trpimo bolove?

- Organski uzrok tegoba ne postoji u najvećem broju slučajeva, a grčeviti bolovi u donjem delu stomaka posledica su povećane proizvodnje endometrijalnih prostaglandina (materija se normalno stvara u sluznici materice i izaziva njene kontrakcije). To dovodi do nedostatka kiseonika u materici, ishemije i - bola. Primarna dimenoreja počinje u adolescenciji, obično godinu dana nakon prve menstruacije. Praćena je mučninom, povraćanjem, prolivom...

foto: Profimedia

Treba li devojke da brinu?

- Tegobe su najčešće u ranoj mladosti, kasnije, posebno nakon porođaja, one se polako smanjuju.

Postoji li još neki razlog?

- Najčešći uzrok što menstruacije postaju bolne tokom života jeste endometrioza, stanje kod koga se tkivo endometrija nalazi i izvan šupljine materice. Razlozi mogu da budu i adenomioza, kada se delovi endometrijskog tkiva nalaze duboko u miometriju, bakterijske infekcije i upale u maloj karlici koje su se proširile na genitalni trakt, priraslice, fibromi ili miomi (dobroćudne izrasline od vlaknastog i vezivnog tkiva), polipi, ali i ciste na jajnicima, anomalije materice, suženje cervikalnog kanala. Tada je reč o sekundarnoj dismenoreji; bol se javlja ranije u menstrualnom ciklusu, traje duže, nije praćena simptomima primarne dismenoreje.

IMA RAZLIKE

Ima li leka?

- Naravno. Odlazak kod ginekologa je prvi korak. Ginekolog će odrediti izbor medikamenata (protiv bolova, protiv upala, antidepresivi usled psihološkog uzroka bola), a izuzetno važne su i promene u stilu života. Odgovarajuća ishrana i kretanje umanjuju bol. Utvrđeno je da žene koje aktivno vežbaju imaju slabije menstrualne bolove, pa se za sprečavanje pojave grčeva preporučuje upražnjavanje fizičke aktivnosti što je češće moguće. Uverićete se, ima razlike!

foto: Profimedia

Šta još treba znati?

- Od nefarmakoloških postupaka za ublažavanje bola mogu da pomognu i blaga masaža stomaka, tople kupke ili topli termofor. Pojedine žene se opredeljuju za akupunkturu. Kod težih oblika mogući su oralna kontracepcija, uz prethodni pregled i saglasnost lekara, hormonska terapija (injekcija, tablete). Hirurško lečenje se preporučuje ako je bol uzrokovan endometriozom, cistom ili miomom. Presecanje živaca materice se primenjuje izuzetno retko, kao i otklanjanje same materice.

OBRATITE PAŽNJU

Promenama u načinu ishrane možete da smanjite proizvodnju prostaglandina, koji izaziva grčeve, i olakšate bolne menstruacije: umanjite unošenje masti, zaboravite na šećer i gazirana pića, jedite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, tuna, losos), žitarice, mahunarke, zeleno povrće kuvano na pari. Zelene namirnice posebno umanjuju intenzitet bola!

SAVET PLUS

U slučaju da simptomatsko lečenje ne donosi olakšanje, preporučuju se antireumatski lekovi. Treba da se uzimaju 24-48 sati pre početka menstruacije, a tokom same menstruacije piju se još do dva dana. Uz sprečavanje bola, antireumatski lekovi smanjuju i obilnost krvarenja.

foto: Profimedia

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track