BRZO PREPOZNAJTE MOŽDANI UDAR: Prvo uradite test u 3 faze, a evo kada treba da se obratite doktoru!
Foto: Profimedia

alarmantno

BRZO PREPOZNAJTE MOŽDANI UDAR: Prvo uradite test u 3 faze, a evo kada treba da se obratite doktoru!

Život -

Srbija je uz Rusiju i Bugarsku zemlja sa najvećom stopom obolelih od moždanog udara u celoj Evropi. Moždani udar je prvi uzročnik smrti kod žena i drugi kod muškaraca.

foto: Profimedia

Glavni razlozi za ovu uznemiravajuću statistiku su ignorisanje i nelečenje faktora rizika i kasno javljanje lekaru kada se simptomi već pojave, objašnjava neurolog i direktor Specijalne bolnice "Sveti Sava".

Čim se simptomi jave, neophodno je potražiti pomoć lekara jer često simptomi prvog moždanog udara već sutradan mogu da vode ka drugom.

Od četiri do šest sati od moždanog udara lekovi mogu da deluju, pa u tom periodu lekar može najviše da pomogne.

foto: Shutterstock

TEST U TRI KORAKA

Ukoliko sumnjate da je neko u vašoj okolini doživeo moždani udar, podvrgnite ga testu u tri faze. Ako primetite bilo koji od sledećih simptoma, odmah pozovite Hitnu pomoć.

1. Prvo pogledajte da li mu je lice simetrično. Ako vam se čini da jedna strana visi, recite osobi da se nasmeje. Ukoliko ne može da podigne oba ugla usana, to je znak za uzbunu.

2. Sledeća faza se odnosi na ruke. Zatražite da osoba podigne ruke. Ako je jedna slaba i pada, to je takođe znak upozorenja.

3. Treća stvar koja upućuje na moždani udar jeste govor, ako je nesuvisao, čudan, nerazumljiv, a osoba ponavlja reči ili fraze i teško ih izgovara.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track