Najnovije vesti

ŠTA ĆE SE DOGODITI U TELU KADA POČNETE DA JEDETE SPANAĆ: Ova moćna biljka leči 4 opasne bolesti
Foto: Shutterstock

Neverovatan lek iz prirode

ŠTA ĆE SE DOGODITI U TELU KADA POČNETE DA JEDETE SPANAĆ: Ova moćna biljka leči 4 opasne bolesti

Zdravlje

Još u detinsjtvu slušali smo priče o neverovatno zdravom spanaću koji će pomoći da porastemo i postanemo snažni, a da li zaista znate koje bolesti sprečava ova moćna biljke, piše Lovesensa.

Spanać je bogat vitaminima A, C, K1, folnom kiselinom, gvožđem i kalcijumom. Spanać ima brojna isceljujuća svojstva, a najviše pomaže kod oksidativnog stresa, čuva zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od karcinoma. Oksidativni stres nastaje kada telo nije sposobno da neutralizuje sobodne radikale koji mogu uzrokovati hronočna oboljenja. Spanać je prepun antioksidanata i pomaže da se u telu napravi ravnoteža i izbegnu zapaljenski procesi.

 

Spanać sadrži jedinjenja zeaksantin i lutein koji sprečavaja degenerativne promene na očima i smanjuju rizik od katarakte. Naučnici su istakli da komponente MGDG i SQDG koje spanać sadrži mogu da uspore rast ćelije raka. Istraživanja pokazuju da je spanać jedna od vodećih namirnica u prevenciji karcinoma prostate, dojke i grlića materice. Dokazano je da nitrati iz spanaća regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na zdravlje srca.

 

Spanać možete jesti kao salatu, čorbu ili dodatak raznim jelima, ali kada postane deo vašeg jelovnika, organizam će vam biti vrlo zahvalan. Takođe, ovo povrće je odlična namirnica u procesu mršavljenja pa ga mnogi nutricionisti preporučuju tokom dijeta.

 

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

AKO VAM OVAKO IZGLEDA JEZIK, MORATE HITNO KOD LEKARA

 

6 PRIRODNIH ZAMENA ZA IBUPROFEN I ASPIRIN

 

SVAKA ŽENA U MENOPAUZI TREBA DA JEDE OVU HRANU - SPREČITE HRONIČNE BOLESTI

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...