Najnovije vesti

GLOBALNO OTOPLJAVANJE NAM DONOSI NOVE BOLESTI KOJE PRENOSE INSEKTI: Srbija i Hrvatska među zemljama koje su posebno ugrožene!
Foto: Profimedia

OPASNO

GLOBALNO OTOPLJAVANJE NAM DONOSI NOVE BOLESTI KOJE PRENOSE INSEKTI: Srbija i Hrvatska među zemljama koje su posebno ugrožene!

Zdravlje

Usled globalnog zagrevanja, Evropljanima prete mnoge bolesti koje prenose insekti, a među zemljama u riziku se nalaze Srbija i Hrvatska, kažu naučnici na nedavno održanom skupu u Amsterdamu.

foto: Profimedia

Porast temperature vazduha pogoduje naseljavanju i razmnožavanju komaraca, krpelja i drugih insekata koji prenose bolesti poput encefalitisa, lišmanioze, groznice Zapadnog Nila, denga groznice...

Najveći uticaj klimatske promene imaju na takozvane vektorske bolesti. Reč je o bolestima čiji uzročnik izvesno vreme, pre nego što dospe u svog domaćina, provede u prenosniku, odnosno vektoru, a to su insekti, najčešće komarci i krpelji.

Njih je sve više i stalno osvajaju nova područja. Kojom brzinom, najbolje ilustruje podatak da svako povećanje temperature vazduha za samo 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara na sever.

Kako se zaštititi

Izbegavajte boravak pored reka, naročito rano ujutro i u sumrak.

Nosite odeću dugih rukava i dugih nogavica, koja nije pripijena jer komarci mogu da ubodu i kroz odeću. Nepokrivene delove tela namažite repalentima.

Zaštitite prozore mrežama i drugim sredstvima protiv komaraca.

Boravite u klimatizovanim prostorijama jer niže temperature ne pogoduju komarcima.

Redovno prosipajte ustajalu vodu iz otvorenih posuda na terasi ili blizu kuće i iz podmetača u koje se cedi voda iz saksija za cveće. Ustajala voda pogodno je mesto za polaganje jaja komaraca.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja