SPREČAVA TUMORE, ČISTI KRV, ČUVA MOZAK: Ovaj začin leči i obnavlja celo telo
Foto: Shutterstock

Čudo iz prirode

SPREČAVA TUMORE, ČISTI KRV, ČUVA MOZAK: Ovaj začin leči i obnavlja celo telo

Život -

Pored specifičnog ukusa koji daje raznim jelima, ruzmarin je bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom B6, piše Lovesensa.

Ovaj lekoviti mediteranski začin sadrži antioksidante i ima protivupalno dejstvo, pa tako pozitivno utiče na imunitet i cirkulaciju krvi. Naučnici su dokazali da zbog prisustva antioksidanasa ruzmarin može da smanji rizik od stvaranja opasnih slobodnih radikala koji uzrokuju najteža oboljenja.

Ruzmarin se često koristi i kao prirodni lek za probleme sa varenjem, a naučna istraživanja su dokazala da aroma ruzmarina podstiče koncentraciju, čuva pamćenje i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. U ruzmarinu je zastupljena karnozinska kiselina koja je jako važna za očuvanje mozga, pa su naučnici istakli da konzumiranjem ovog začina sprečavamo slobodne radikale da oštete mozak i smanjujemo rizik od moždanog udara. Istraživanja onkologa pokazuju da sirovi etanolni ekstrakt ruzmarina usporava razvoj malignih ćelija kod leukemije i karcinoma dojke. Takođe, studije su pokazale da ruzmarin može biti koristan u sprečavanja nastanka i razvoja tumora. Karnozinska kiselina koja je jedan od glavnih sastojaka ruzmarina pozitivno utiče na vid i sprečava degenerativne promene na očima. Ruzmarin se koristi tako što ga po želji možete stavljati u razna jela, ali najzastupljeniji je u pripremi mesa i ribe. Od ruzmarina možete praviti ulja i koristiti ga u čajevima i vinu.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE HRANA, NISU VEŽBE: OVO JE GLAVNA STVAR ZA BRZO MRŠAVLJENJE KAKO DA OČISTITE BUBREGE ZA SAMO 2 DANA NAPRAVITE DOMAĆI ČAJ PROTIV NADUTOSTI I GASOVA (RECEPT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track