Najnovije vesti

AKO VAM SE OVO DOGAĐA SVAKOG DANA, IMAĆETE OPASNO VISOK KRVNI PRITISAK: evo šta je glavni okidač za hipertenziju
Foto: Shutterstock

Rizično po zdravlje

AKO VAM SE OVO DOGAĐA SVAKOG DANA, IMAĆETE OPASNO VISOK KRVNI PRITISAK: evo šta je glavni okidač za hipertenziju

Zdravlje

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je rizično stanje koje može da izazove razne zdravstvene probleme, piše Lovesensa.

Hipertenzija ugrožava funkcionisanje krvnih sudova, srca i organa poput mozga, bubrega i očiju. Ako se visok pritisak ne kontroliše, povećava se rizik od opasih srčanih oboljenja.Naučnici ističu da je stres, pored načina ishrane, jedan od glavnih okidača za visok pritisak. Stres uzrokuje fizičke promene u telu, jer organizam reaguje na povećanje hormona stresa, odnosno na veću prisutnost adrenalina i kortizola u krvi. U trenucima stresa naše telo se priprema za borbu, menja se konstrukcija krvnih sudova, oslobađa se više krvi u krvotok, srce počinje jače da kuca i pritisak se povećava. Tek kada prođe napad stresa, tada se pritisak vraća u normalu. Iako su stresne situacije normalna pojava u modernom životu, ako se često javljaju ovakva osećanja, naše telo često doživljava šok i dolazi do pogoršanja zdravlja. Stres je najčešće nepredvidiv, ali uz promenu nekoliko životnih navika, možete postati otporniji na stres. Budite fizički aktivni, naučite da kontrolišete emocije, vežbajte optimizam, provodite vreme sa ljudima koji šire pozitivnu energiju, uvek imajte vremena za sebe, više se prepuštajte izazovima, izbegavajte nezdrave navike, radite pameto, a ne naporno, pomažite drugim ljudima, trudite se da budete pozitivni i prihvatite situacije koje ne možete da promenite.

PROČITAJTE JOŠ: SVAKO VEČE POPIJTE OVAJ NAPITAK I BRZO ĆETE SMRŠATI 5 NAJBOLJIH VOĆKI ZA MRŠAVLJENJE - SKIDAJU KILOGRAME I JAČAJU ZDRAVLJE NAPRAVITE DOMAĆI ČAJ ZA RAVAN STOMAK OD SAMO JEDNE BILJKE (RECEPT)

Foto: Shutterstock  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...