Najnovije vesti

PREPOZNAJTE OPAKU BOLEST NA VREME! Dehidratacija i klima samo povećavaju rizik: Ove simptome NIPOŠTO ne treba zanemarivati!
Foto: Shutterstock

BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI

PREPOZNAJTE OPAKU BOLEST NA VREME! Dehidratacija i klima samo povećavaju rizik: Ove simptome NIPOŠTO ne treba zanemarivati!

Zdravlje

Simptomi moždanog udara nastaju naglo, i isti su kod svih osoba, bez obzira na godine i pol.

Starije osobe ove simptome bolje prepoznaju, jer mladi ne očekuju moždani udar i često ih zanemaruju. Neprepoznavanje simptoma je najčešće razlog lošeg ishoda bolesti, smrti i teškog invaliditeta.

foto: Shutterstock

Dužina trajanja smetnji može biti različita, od desetak minuta do jednog sata, i u tom slučaju se radi o prolaznom moždanom udaru koji ne ostavlja posledice, ali nosi rizik da se ponovi u jačem obliku. Trajanje smetnji duže od 60 minuta dovodi do oštećenja moždanog tkiva, a u zavisnosti od zahvaćenosti dela mozga ispoljiće se i simptomi.

Najčešći znaci moždanog udara su: iskrivljenost lica, problemi sa govorom, slabost ruke i/ili noge jedne polovine tela, to isto važi i za trnjenje.

Smetnje sa vidom su takođe čest simptom, gubitak vida na jedno oko, zamućenost vida prilikom gledanja sa oba oka. Iskrivljenost lica najčešće primete drugi. Poremećaj govora je simptom moždanog udara koji pokretnog pacijenta najčešće natera da se javi lekaru.

Smetnje sa govorom mogu se ispoljiti otežanim izgovaranjem reči, pogrešnim izgovorom, nerazumevanjem tuđeg govora ili potpunim prekidom govora.

foto: Shutterstock

Smetnje s rukom ili nogom mogu biti blage, u vidu nespretnosti, ispadanja predmeta, saplitanja pri hodu do veoma teških u vidu potpune oduzetosti ruke ili noge, zbog koje može doći i do pada na početku bolesti, sa ne retko i prelomima kostiju.

Trnjenje jedne polovine tela ili smanjeni osećaj dodira je simptom koji se često zanemaruje. Često se pripisuje lošem položaju prilikom spavanja, problemima sa kičmom. Može se desiti da zbog smetnji sa vidom, pri kojem osoba ne vidi jednu polovinu vidnog polja, prilikom hoda udara u predmete jer ih ne vidi.

Vrtoglavice, glavobolja, povraćanja, nestabilan hod su simptomi moždanog udara u malom mozgu. Glavobolja se više javlja kod moždanog udara koji je posledica prskanja krvnog suda, ali može biti dodatni simptom i moždanog udara usled zapušenja krvnog suda.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...