NE IZLAZITE IZ NJIH LETI, A LEKARI VAM TO NE PREPORUČUJU: Saznajte zašto nije dobro nositi JAPANKE!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

NEMA KO IH NE šeta

NE IZLAZITE IZ NJIH LETI, A LEKARI VAM TO NE PREPORUČUJU: Saznajte zašto nije dobro nositi JAPANKE!

Život -

Prve moderne plastične japanke svet je video sredinom 20. veka, a ne zna se tačno da li je njihov tvorac Moris Jok koji ih je patentirao 1957. ili pak Džon Kovi iz Hong Konga koji je tvrdio da ih je on proizvodio već krajem 40-ih, a potom ih preprodavao pomenutom novozelandskom uvozniku Joku.

foto: Profimedia

Bilo kako bilo - veruje se da su nastale inspirisane tradicionalnim japanskim sandalama "zori", čije poreklo seže sve do starog Egipta. Nekada davno ova obuća je pravljena od pirinčane slame i vlakana drugih biljaka, a ojačavana je lakiranim drvetom - danas je ovo zamenjeno gumom, trskom, plastikom i različitim materijalama...

Brojna istraživanja dokazala su da lako mogu da prouzrokuju probleme sa stopalima ukoliko se učestalo nose. Japanke, odnosno njihov dizajn često je "krivac" za nespretne padove i iskrenute zglobove, a ne pružaju gotovo nikakvu zaštitu od vrelog peska i sličnih stvari, i vrlo su nezgodne za šetanje po neravnom ili šljunkovitom tlu. Povrede nožnih prstiju i stopala su u njima lakša nego u bilo kojoj drugoj vrsti obuće, jer je izloženost spoljašnjim uticajima u japankama najveća.

foto: Profimedia

Takođe, u njima nije lako ni trčanje, skakanje, kao ni vožnja automobila ili bicikla - lako spadnu sa nogu, a može se desiti i da se kaiš odvoji od podloge za stopala. Osobama sa ravnim stopalima preporučuje se drugačiji i stabilniji izbor obuće, a pedijatri ističu da je najbolje ne dozvoljavati deci da ih nose dok se stopalo potpuno ne razvije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track