OVAJ PREDMET PRLJAVIJI JE I OD WC ŠOLJE, A NIJE MOBILNI TELEFON: Stalno ga nosite sa sobom, nikad ne čistite, a izvor je BAKTERIJA! (FOTO)
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ PREDMET PRLJAVIJI JE I OD WC ŠOLJE, A NIJE MOBILNI TELEFON: Stalno ga nosite sa sobom, nikad ne čistite, a izvor je BAKTERIJA! (FOTO)

Život -

Mislili ste da je mobilni telefon izvor zaraze i bakterija, ali nije samo taj predmet koji redovno koristite na tapetu.

Istraživanjem je otkriveno da ručni sat "skuplja" bakterije" i da svaki uzorak ima zabrinjavajuću količinu mikroorganizama, a najgorim se pokazao model za vežbanje, koji je bio 8.3 puta prljaviji od WC školjke. Takođe, modeli sa plastikom i kožom su bili prljaviji od metalnih.

foto: Profimedia

"Bez obzira nosimo li sat svaki dan ili samo tokom radnog vremena, ne čistimo ih onoliko često koliko peremo ruke, i to je sigurno", prokomentarisao je Danijel Ričmond, direktor istraživanja.

"Nažalost, nisu svi satovi vodootporni pa bi izbegavanje kontakta s vodom mogao biti glavni razlog nakupljanja bakterija. Preporuka je očistiti ga barem jednom mesečno", dodao je.

foto: Profimedia

Ričmond je savetovao kako pravilno čistiti sat:

- Uklonite remenje sa sata.

- U posudu stavite vodu i malo blagog sredstva za pranje posuđa - ako se radi o satu od nerđajućeg čelika ili plastike. Za kožne modele pripremite blagu mešavinu vode i alkoholnog sirćeta.

- Uronite remenje u tečnost, pa ga ostavite od pola sata do nekoliko sati.

- Očistite mekanom krpicom ili četkicom, pa isperite čistom vodom.

- Osušite sat krpom ili ostavite neka se suši na vazduhu nekoliko sati. Kada je sve suvo, spojite remenje, i to je to.

foto: Profimedia

Jedno istraživanje pokazalo je da su ženske torbice često prepune mikroorganizama i prljavštine jer ih retko koja žena čisti. Najprljavijom se pokazala krema za ruke. Bakterija je bilo i na svemu ostalom - na ključevima, ružu, maskari itd. Posebno je zabrinjavajuće, rekli su kasnije istraživači, što neke žene imaju naviku da stavljaju torbice na pod, pa čak i kada su u javnom toaletu.

I za kraj, stručnjaci kažu da su WC daske dizajnirane tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživeti. S druge strane, često se čiste, pa ne čudi da je na njima manje bakterija nego na drugim stvarima koje koristimo u svakodnevnom životu.

foto: profimedia

Kurir.rs/Dailymail, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track