ALKOHOL I OVE LEKOVE NIKAKO NE MEŠAJTE: Posledice mogu biti ozbiljne, ali i FATALNE!
Foto: Profimedia

obavezno povedite računa

ALKOHOL I OVE LEKOVE NIKAKO NE MEŠAJTE: Posledice mogu biti ozbiljne, ali i FATALNE!

Život -

Alkohol bi trebalo izbegavati bez obzira koje lekove uzimate. Ova kombinacija može biti veoma opasna i ima mnogo razloga zbog kojih ne bi trebalo rizikovati, preporučuju stručnjaci.

foto: Profimedia

Ako uzimate lek koji postepeno otpušta svoje aktivne sastojke tokom dužeg vremenskog perioda ne bi trebalo da konzumirate žestoka alkoholna pića. Može doći do ubrzanog pražnjenja želuca i otapanja tablete. Na taj način u krvotok ulazi prekomerna količina leka. To je naročito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika.

foto: Profimedia

Alkohol značajno pojačava dejstvo tableta za spavanje, sedativa, antidepresiva i ostalih lekova koji sadrže psihoaktivne substance. U kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lekovima dugoročno može oštetiti jetru. Mnogi antibiotici usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Zbog toga može doći do mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima do srčane aritmije i otežanog disanja. Do ponovnog konzumiranja alkohola nakon upotrebe antibiotika trebalo bi sačekati pet dana.

foto: Profimedia

Ovo su neki od lekova koje ne biste trebali da mešate sa alkoholom: lekovi s acetaminofenom, lekovi za razređivanje krvi, antibiotici, lekovi protiv raznih napada, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, kapi za začepljen nos.

Važno je da budete svesni mogućih posledica.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track