Najnovije vesti

ALKOHOL I OVE LEKOVE NIKAKO NE MEŠAJTE: Posledice mogu biti ozbiljne, ali i FATALNE!
Foto: Profimedia

obavezno povedite računa

ALKOHOL I OVE LEKOVE NIKAKO NE MEŠAJTE: Posledice mogu biti ozbiljne, ali i FATALNE!

Zdravlje

Alkohol bi trebalo izbegavati bez obzira koje lekove uzimate. Ova kombinacija može biti veoma opasna i ima mnogo razloga zbog kojih ne bi trebalo rizikovati, preporučuju stručnjaci. 

 

foto: Profimedia

 

Ako uzimate lek koji postepeno otpušta svoje aktivne sastojke tokom dužeg  vremenskog perioda ne bi trebalo da konzumirate žestoka alkoholna  pića. Može doći do ubrzanog pražnjenja želuca i otapanja tablete. Na taj način u krvotok ulazi prekomerna količina leka. To je naročito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika.

 

foto: Profimedia

Alkohol značajno pojačava dejstvo tableta za spavanje, sedativa, antidepresiva i ostalih lekova koji sadrže psihoaktivne substance. U kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lekovima dugoročno može oštetiti jetru. Mnogi antibiotici usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Zbog toga može doći do mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima do srčane aritmije i otežanog disanja. Do ponovnog konzumiranja alkohola nakon upotrebe antibiotika trebalo bi sačekati pet dana.

 

foto: Profimedia

 

Ovo su neki od lekova koje ne biste trebali da mešate sa alkoholom: lekovi s acetaminofenom, lekovi za razređivanje krvi, antibiotici, lekovi protiv raznih napada, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, kapi za začepljen nos.

 

Važno je da budete svesni mogućih posledica.

 

foto: Profimedia

 

Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...