Najnovije vesti

OZBILJNO ĆETE UGROZITI ZDRAVLJE: Nikada ne čupajte dlačice i ne istiskajte bubuljice na ovom delu LICA, ono što može da se desi je JEZIVO!
Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

OZBILJNO ĆETE UGROZITI ZDRAVLJE: Nikada ne čupajte dlačice i ne istiskajte bubuljice na ovom delu LICA, ono što može da se desi je JEZIVO!

Zdravlje

Zbog načina snabdevanja krvi nosa i područja oko nosa, moguća je ali vrlo retko, da se infekcija iz regije nosa proširi na mozak, uzrokuje trombozu, meningitis ili apsces mozga (gnojno zapaljenje).

 

To je moguće zbog venske komunikacije, pojasnila je dr med. specijalista plastične, rekonstrukcijske i estetske hirurgije iz Zagreba. Osetljivo područje na licu naziva se "trougao smrti", a obuhvata gornju usnu, područje između usana i nosa, nos i deo čela koji se nalazi iznad korena nosa. Ono je povezano krvnim sudovima za delove lobanje gde se infekcije šire brzo. Najčešći uzročnik infekcija je bakterija "Staphylococcus".

 

foto: Profimedia

U slučaju infekcije, važno je što pre početi sa lečenjem antibioticima kako se infekcija ne bi proširila i ozbiljno ugrozila život. Koža na licu je puna bakterija, ali u isto vreme nas štiti da sve te bakterije ne prodru u naše telo. Ali, kada je koža oštećena, a to se događa i kada istiskujete bubuljice ili čupate dlake iz nosa, tada je put bakterijama otvoren i lako može doći do infekcije, ponekad sa ozbiljnim posledicama.

 

foto: Profimedia

Ukoliko primetite duboku rupu ili cistu ispod kože lica na području "trougla smrti", ne bi bilo loše da posetite doktora i posavetujete se. Redovito menjajte i čistite kozmetičke potrepštine poput četikica i sunđera za nanošenje šminke, i to zna biti prepuno bakterija.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...