KUVANJE U EKSPRES LONCU: Fantastični recepti i ideje
Foto: Profimedia

KUVANJE U EKSPRES LONCU: Fantastični recepti i ideje

Zabava -

Koliko često vam dani počinju usputnim svraćanjem do obližnje pekare, a završavaju se uz porudžbinu pice, pljeskavice ili brzinsku pripremu sendviča?

Razumemo vas - savremeni tempo života diktira brzu svakodnevicu, u kojoj je vreme za posvećivanje sebi i svojoj porodici postalo pravi luksuz, a upravo je prehrana ona koja najčešće trpi njegov nedostatak.

Gojaznost, koju zbog ogromne učestalosti u svetskoj populaciji zovemo i “bolešću savremenog čoveka”, samo je jedna od posledica nebalansirane ishrane. Dijabetes, hipertenzija, raznovrsni problemi sa digestivnim traktom, pa i povišena sklonost ka depresiji i ankcioznosti nastavljaju beskrajni spisak zdravstvenih rizika povezanih sa brzom hranom.

I sve to zbog nedostatka vremena za pripremu zdravih obroka, naročito onih “ jela na kašiku”, koja su osim sa zdravljem, neraskidivo povezana i sa porodičnom tradicijom. Ovakvim obrocima uvek je polazilo za rukom da okupe ukućane oko stola, te da i tokom užurbanih dana omoguće tih nekoliko desetina minuta zajedničkog obedovanja i razgovora.

Šta ako vam kažemo da rešenje postoji, a da pored toga što kuva umesto vas, podrazumeva i uštedu od čak 70% vremena i električne energije, a donosi i niz drugih benefita?

Brzo, a kuvano - ekspres lonac kuva umesto nas i skraćuje potrebno vreme

Pre nego što za nedostatak zajedničkih uspomena za porodičnom trpezom i loše odabire obroka okrivimo 21. vek, red je da mu odamo počast za sve moderne uređaje koji su takođe njegov produkt. Među njima je svakako i njegovo veličanstvo - ekspres lonac, koji omogućava da jela za čiju su pripremu našim bakama bili potrebni sati spremimo za svega nekoliko desetina minuta.

I ne samo to da uz ekspres lonac sarme (da, sarme!) možemo skuvati za pola sata, već ih ne moramo ni nadgledati dok se krčkaju, nego potpuno prepustiti loncu koji praktično kuva umesto nas.

Naravno, nije svaki ekspres lonac jednako efikasan i pronaći ćete čitav niz jeftinih uređaja koji vas neće služiti na očekivan način. Kako biste bili zadovoljni izborom, odaberite zaista kvalitetan električni ekspres lonac, koji ima niz fenomenalnih funkcija kao što su: tajmer, mogućnost održavanja toplote i opciju odloženog starta uz koje lonac možemo podesiti tako da sam počne sa radom u određeno vreme, a kod kuće nas dočeka sa sveže pripremljenim jelom.

I ne brinite - ulaganje će se isplatiti, jer će vam ovakav ekspres lonac štediti električnu energiju u godinama pred vama!

Uz električni lonac sa odloženim startom po potrebi možete i napustiti dom, otići na posao, ispratiti decu u školu, pa čak i otići na trening, a sve to učiniti potpuno sigurni u to da će ručak biti spreman, topao i savršeno skrčkan dok se ne vratite.

Osim dobrog ekspres lonca, za zdrav i kuvan obrok za celu porodicu ne treba vam ništa drugo do par dobrih recepata i brze kupovine potrebnih sastojaka u obližnjem marketu.

Fantastični, a jednostavni recepti za 5 fenomenalnih jela iz eskpres lonca čekaju vas u narednim pasusima.

pasulj
foto: Profimedia

#1 Čorbast pasulj u ekspres loncu - brzo kuvanje fenomenalnog pasulja

Kuvanje po izreci “prosto k’o pasulj” moguće je samo uz jednostavno korišćenje ekspres lonca koji poseduje digitalni displej sa funkcijama koje su programirane tako da ovaj lonac možete podesiti baš na režim kuvanja različitih jela, a među njima - i pasulja.

Evo kako se sprema pasulj u ekspres loncu:

Neophodno je da veče pred kuvanje pasulj potopite u vodu, a onda procedite, stavite u eskpres lonac i kuvate otvoreno dok ne provri. Procedite ga od ove vode, a zatim dodajte druge sastojke.

Osim oko 2,3 šolje pasulja, od sastojaka za čorbasti pasulj trebaće vam: sitno naseckan crni luk, jedna veća ili dve, tri manje naseckane šargarepe, meso sečeno na komade (u pasulj najčešće ide suvo meso), Začini i Brašno i aleva paprika za zapršku.

Sve potopite vrelom vodom koju ćete nasuti do ½ lonca. Uključite program za kuvanje pasulja i dopustite svom ekspres loncu da uradi svoju magiju. Pred kraj kuvanja napravite zapršku uz prženje brašna na ulju, kome ćete dodati i alevu papriku. Dodajte zapršku u pasulj sa drugim željenim začinima (so, biber, peršun, lovorov list).

Uživajte u fenomenalnom jelu na kašiku, ali i slobodnom vremenu koje će vam biti na raspolaganju ukoliko kupite pouzdane i efikasne uređaje za kuhinju, kao što je digitalni ekspres lonac.

sarma
foto: Profimedia

#2 Sarma u ekspres loncu za pola sata - verni tradiciji uz dobar ekspres lonac

Omiljeno domaće jelo nikad nije bilo lakše za pripremu!

Sastojci koji su vam potrebni su: glavica kiselog kupusa, 500g mešanog mlevenog mesa, 100g slaninice, nekoliko komada dimljenih rebara, glavica crnog luka, šolja pirinča, čen belog luka, šargarepa, začini po ukusu (najčešće so, biber, lovorov list i aleva paprika).

Stavite da se sitno iseckan luk prži u dubljem tiganju, a zatim mu dodajte iseckanu slaninicu i kratko je propržite u tiganju sa lukom dok luk ne omekša, a slaninica ne zamiriše. Dodajte mleveno meso, a zatim narendanu šargarepu, čen iseckanog belog luka, pirinač i začine po ukusu. Sve lepo izmešajte dok ne vidite da se smesa sjedinila, a da je meso dobilo braon boju. Fil za sarme je spreman!

Operite listove kupusa i nožem isecite zadebljanja na sredini, a zatim na svaki dobijeni list stavljajte po veću kašiku fila i zavijajte listove. Sačuvajte nekoliko listova kiselog kupusa da pokrijete dno ekspres lonca. Na njih zatim ređajte sarme, a između redova stavljajte suvo meso i lovorovo lišće. Prelijte vodom dok ne prekrije sarme, a na kraju na vrh sarmi stavite list kiselog kupusa i zatvorite ekspres lonac.

Na svom ekspres loncu uključite odgovarajući režim kuvanja i uživajte u savršeno pripremljenim sarmama posle svega pola sata! Ukoliko se recept vaše bake razlikuje od ovog - slobodno ga primenite, jer ekspres lonac skraćuje vreme za kuvanje bez obzira na same sastojke i njhovu količinu.

supa, čorba
foto: Profimedia

#3 Čorbe - kuvanje u ekspres loncu za pripremu “melema za dušu”

Šta kažete na čorbu koja se priprema za svega petnaestak minuta?

Retko šta je tako blagotvorno po organizam koliko topla čorbica od divnog povrća, a po želji i od mesa. Najbolje od svega je što, zavisno od sastojaka, čorba može biti i vrlo osvežavajuća, te pogodna i za letnje obedovanje, pa će vas ekspres lonac sa ovim receptom služiti u svim sezonama. Najveća prepreka u pripremi čorbi do sad je bilo upravo vreme, ali uz kvalitetan ekspres lonac - čorba će se bukvalno sama spremati!

Možete uključiti sastojke za čorbu od kojih je inače pravite, a navešćemo recept za najjednostavniju, čorbu od povrća i piletine. Evo šta vam je potrebno od sastojaka:

Oko ½ kilograma pilećih grudi sečenih na kockice, 2 veća krompira isečena na kockice, 2 veće šargarepe sečene na kolutove, 3 šolje bistre pileće supe, 2 kašike brašna, 1 glavica crnog luka, 2 kašike putera, 1 kašika soli, pola kašike bibera i malo svežeg peršuna i/ili majčine dušice.

Na puteru ili margarinu izdinstajte crni luk, pa mu dodajte piletinu, začine i na kraju brašno. U dinstanu smesu dodajte krompir, šargarepu i supu. Zatvorite poklopac ekspres lonca i sačekajte 15-20 minuta. Pri kraju kuvanja čorbu pospite svežim naseckanim peršunom.

riba, masna riba, file
foto: Shutterstock

Prijatno!

#4 Riba - zdrav obrok iz ekspres lonca za par minuta

S kuvanih jela prelazimo na nešto drugačiji, ali jednako zdrav recept - fenomenalno pripremljenu ribu iz ekspres lonca!

Potrebno vam je: oko 1,5 kg rečne ribe (najbolje sitna riba sa dosta kostiju), 2 dl jabukovog sirćeta, 1 veza svežeg seckanog peršuna, 2 lista lovora, ulje i so.

Ribu očistite od glave i peraja i, ukoliko je velika, isecite je na pola, a ako ne - ostavite celu. Opranu ribu dobro prosušite i ocedite na krpi. Pospite sirće po ribi, zatim i sveži peršun i lovorov list, a na kraju zalite uljem.

Zaklopite ekspres lonac i uključite režim za pripremu ribe. Ništa jednostavnije!

Recept, Mađarski Paprikaš

#5 Pileći paprikaš - preukusno kuvano jelo iz ekspres lonca

Obožavamo ovo mađarsko jelo, posebno sada kada znamo da je potrebno svega pola sata da se spremi! Za pileći paprikaš treba vam:

1 kg piletine, 2 glavice crnog luka, 1-2 čili papričice, 3-5 kašika ulja, 2-3 šargarepe, 1 l vode ili pileće supe, Začini (najčešće so, biber, slatka mlevena paprika, ljuta mlevena paprika, celerove grančice, svež peršun…)

U otvorenom ekspres loncu izdinstajte luk i papričicu, a onda dodajte začine i dinstajte mešajući. Dodajte piletinu i dinstajte dok ne pusti sok. Prelijte vodom i zatvorite lonac. Uključite odgovarajući režim za kuvana jela i pustite da ekspres lonac skuva paprikaš umesto vas. Ukoliko imate vremena, pripremite i knedle, ali paprikaš će biti preukusan (a i manje kaloričan) i bez njih!

Pripremili ste previše jela?

Ne brinite, jer dobar ekspres lonac ima mogućnost podgrevanja, pa isto jelo možete jesti i kasnije, ili sutradan. Ne dozvolite da prebukirana svakodnevica utiče na vašu ishranu i stvarajte najlepše uspomene za porodičnom trpezom. Baš svakog dana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja