NIJE DOVOLJNO NAMAZATI SE KREMOM ZA SUNČANJE I IZBEGAVATI SUNCE: Jedan način borbe protiv RAKA KOŽE često zaboravljamo, a to je PRAVILNA ISHRANA!
Foto: Profimedia

prevencija bolesti

NIJE DOVOLJNO NAMAZATI SE KREMOM ZA SUNČANJE I IZBEGAVATI SUNCE: Jedan način borbe protiv RAKA KOŽE često zaboravljamo, a to je PRAVILNA ISHRANA!

Život -

Tokom toplih letnjih dana imamo najveću odgovornost prema svojoj koži, koju na sve načine treba da zaštitimo od zračenja. Ukoliko se ipak ponesemo neodgovorno i izlažemo se suncu preterano, rizikujemo rak kože.

Mnogi smatraju da je dovoljno sprečiti ga tako što ćemo ostati kod kuće u doba dana kada je sunčevo zračenje najštetnije ili pak preventivno mazati kreme sa zaštitnim faktorom.

Ljudi uglavnom previde da je u prevenciji bilo kog oblika raka, pa tako i raka kože, ključna ishrana, a ovo su vitamini i minerali koje treba unositi da bi se imunitet ojačao toliko da može da odoli teškim bolestima. Pored raka, pravilnom ishranom sprečavate i dijabetes, kao i bolesti srca.

foto: Profimedia

Minerali i vitamini koje treba da unosite radi sprečavanja raka:

Beta-karoten je provitamin vitamina A, što znači da se on po potrebi u organizmu pretvara u vitamin A, koji koristi u očuvanju zdrave kože. Ima ga u kajsijama, šargarepi, mangu i ostalom narandžastom voću i povrću.

Likopen je antioksidans koji se nalazi u paradajzu, lubenici, papajama i drugom crvenom voću i povrću, a takođe utiče na sprečavanje raka kože.

Omega-3 masne kiseline, koje je neophodno unositi što više, nalaze se u ribi, orasima i lanenom semenu.

Polifenoli se nalaze u zelenom i crnom čaju, a istraživanja su pokazala da pijenje ovih čajeva pomaže u sprečavanju raka kože.

foto: Profimedia

Selenijum kog su piletina i govedina pune značajan je u borbi protiv kancera.

Vitamin C kog najviše ima u citrusima je ključan za jačanje imuniteta.

Vitamin D čiji je izvor riba i mlečni proizvodi, biće vam veran saveznik u zdravlju i jačanju imuniteta.

Vitamin E je visoko sadržan u orašastim plodovima, a odličan je atioksidans i veoma dobro apsorbuje UV zračenje.

Cink je sadržan u govedini i jagnjetini, a ako ne jedete meso, možete ga pronaći u humusu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja