ŠOKANTNO! KOMBINACIJA KALCIJUMA I VITAMINA D POVEĆAVA RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Uvedite samo jednu promenu u ishrani
Foto: Shutterstock

NOVO ISTRAŽIVANJE

ŠOKANTNO! KOMBINACIJA KALCIJUMA I VITAMINA D POVEĆAVA RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Uvedite samo jednu promenu u ishrani

Život -

Nova studija otkrila je povezanost između svakodnevnog uzimanja kalcijuma i vitamina D i povećanog rizika od moždanog udara, piše Lepa & Srećna.

U istraživanju koje je vodio Univerzitet Zapadne Virdžinije i koje je obuhvatilo 277 eksperimenata sa ukupno milion osoba, otkriveno je da suplementacija kalcijuma i vitamina D povećava rizik od moždanog udara za čak 17 odsto. Prema njihovim rezultatima, nema nikakvog efekta na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema ni ako uzimate selenijum, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, gvožđe, folnu kiselinu kao ni SAMO vitamin D ili SAMO kalcijum.

foto: Shutterstock

Od ovih suplemenata nije bio efekta ni na učestalost preranih smrti. Međutim, kod kombinovanja vitamina D i kalcijuma, pokazalo se da je moždani udar češći. Istraživači veruju da ova kombinacija može doprineti stvaranju naslaga na arterijama i time izazvati aterosklerozu. Doduše, izražavaju oprez, jer se ova dva suplementa obično daju sredovečnim i starijim osobama (obično radi zdravlja kostiju) kod kojih je, generalno, rizik od moždanog udara već povišen. Ipak, ističu da je bolje od suplementacije uvesti zdravu ishranu, a za zdravlje srca najbolje se pokazalo smanjiti količinu soli u jelima! Zaboravite suplemente, kupite patike i bavite se sportom, a za večeru jedite ribu. Što manje slanu. PROČITAJTE JOŠ: ZAVIRITE U DVORIŠTE IVANA BOSILJČIĆA I JELENE TOMAŠEVIĆ: parče raja za ćerku Ninu

NAJBRŽA DIJETA: smršajte 5 kilograma za 10 dana

NAJMODERNIJE LETNJE TAŠNE I CEGERI (Kurir.rs/ Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track