5 RAZLOGA DA SE ŠTO VIŠE SUNČATE OVOG LETA: Ovako ćete izbeći štetne posledice!
Foto: Shutterstock

5 RAZLOGA DA SE ŠTO VIŠE SUNČATE OVOG LETA: Ovako ćete izbeći štetne posledice!

Život -

Iako upozorenja naučnika na štetne efekte sunčevog zračenja treba shvatiti ozbiljno, to nije razlog da se uvučete u kuću i izbegavate svaki dodir sa zracima naše najpoznatije zvezde.

Naime, sunčanje donosi mnoštvo benefita po zdravlje, a mi smo za vas izdvojili 5 ključnih:

1. Vitamin D

Sunce je najbolji izvor vitamina D koji postoji i dovoljno je svega 5-15 minuta sunčanja nekoliko puta nedeljno i videćete neverovatnu razliku! Naime, vitamin D ima mnogo značajnih funkcija - sprečava upale, reguliše rast ćelija, popravlja imunitet, pomaže kod brojnih kožnih oboljenja, depresije... Zato smo tokom leta zdraviji nego tokom hladnog perioda u godini.

2. Bolje raspoloženje

Sunce itekako utiče na mentalno zdravlje! Da li ste ikada razmišljali kako to da nam se i najgore raspoloženje za čas popravi kada je napolju lepo i sunčano vreme? Zbog serotonina (hormona sreće) koji mozak proizvodi kada smo izloženi toplim sunčevim zracima!

3. Kvalitetniji san

Serotonin koji se proizvodi kada upijamo sunčeve zrake ne samo da popravlja raspoloženje, već nam obezbeđuje i bolji kvalitet noćnog sna, pa samim tim i bolji odmor.

4. Jače kosti

Među važnim funkcijama vitamina D nalazi se i očuvanje zdravlja kostiju. Nizak nivo ovog vitamina može da dovede do osteoporoze. Taj problem se rešava sunčanjem, a naučno je dokazano i da upijanje sunčevih zraka poboljšava apsorpciju kalcijuma, koji je takođe ključan za zdravlje kostiju.

5. Niži krvni pritisak, zdravije srce

Kada sunce dodiruje kožu, telo u krv otpušta azot-monoksid, koji snižava krvni pritisak i pomaže očuvanju zdravlja srca. Optimalni nivo krvnog pritiska, sa druge strane, sprečava razvoj opasnih srčanih oboljenja i snižava rizik od srčanog i moždanog udara.

Ipak, sva pozitivna dejstva sunčanja padaju u vodu ako se ne zaštitite kako treba, jer upozorenja naučnika koje smo naveli na početku nisu nimalo neosnovana.

Ispoštujte sledeće tri stavke pri izlaganju sunčevim zracima i možete da budete mirni:

1. Od 10 do 17 časova boravite u hladovini

Sunce je u ovom periodu najjače i lako može da se desi da završite sa opekotinama. Ako morate da izlazite na sunce u ovom periodu, obucite laganu odeću od prirodnih materijala, koja je prvi stub zaštite, a izložene delove kože namažite kremom sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.

2. Postepeno izlaganje

Ovoga posebno moraju da se pridržavaju ljudi svetlog tena i deca. Bleda i nežna koža lako crveni, pa ju je potrebno dobro pripremiti za izlaganje sunčevim zracima. Počnite sa 10-15 minuta uz upotrebu visokog zaštitnog faktora, najbolje 50. Ako ste tamnoputi, ne znači da ste i zaštićeni - prva izlaganja suncu za ljude tamnijeg tena takođe treba da prođu uz zaštitni faktor 20, 25 ili 30, uz što češće nanošenje kreme.

foto: Promo

3. Prava kozmetika za sunčanje

Kad kupujete kremu za sunčanje, pored visine zaštitnog faktora gledajte i da proizvod nosi oznaku "UVA i UVB zaštita". Uz to, potrebno je da kremu nanesete 20 minuta pre sunčanja, kako bi je koža lepo upila i kako bi u trenutku direktnog izlaganja krema mogla zaista da vas zaštiti. Ponavljajte mazanje na svakih 60-90 minuta, kako bi zaštita bila neprestana.

Gde pronaći najbolje kreme za sunčanje?

Kompanija dm većnekoliko godina sprovodi kampanju “Deca sunca” koja ima za cilj podizanje svesti o štetnom uticaju sunca i adekvatnoj zaštiti kože odraslih i dece u letnjem periodu.

Pored toga nudi čitavu paletu proizvoda za sunčanje SUNDANCE koji pružaju sveobuhvatnu zaštitu za bezbrižno uživanje prilikom izlaganja sunčevim zracima. Kreme za sunčanje su dostupne sa različitim zaštitnim faktorima i teksturama, a sadrže birane sastojke koji sprečavaju preuranjeno starenje kože i nastanak bora. Bogat asortiman proizvoda sadrži i kreme za negu i hidrataciju kože nakon sunčanja.

Povodom kampanje Deca sunca, dm je rešio da svoje kupce obraduje popustom od 30 posto na celokupnu SUNDANCE ponudu, kao i na sve ostale proizvode za zaštitu od sunca, koji važi do 14. jula.

Požurite i nabavite sve što vam je potrebno da sunce ovog leta bude vaš najbolji prijatelj, i to po specijalnim cenama!

foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track