NAJČEŠĆI KARCINOM KOD DECE: LIMFOM! Vrsta karcinoma koji se uspešno leči
Foto: Promo

NAJČEŠĆI KARCINOM KOD DECE: LIMFOM! Vrsta karcinoma koji se uspešno leči

Život -

Limfom je treći karcinom po učestalosti u svetu, nakon leukemije i tumora na mozgu. Obično se dijagnostikuje kod dece od 5 do 10 godina starosti. Razlog njegovog nastanka je brza proliferacija limfocita kod dece svih starosnih grupa. Poremećaj u bilo kojoj fazi proliferacije može se nazvati limfom.

Limfom je vrsta karcinoma koja se razvija iz limfocita, ćelija koje rade za imunološki sistem u ljudskom telu i koje nas štite od infekcija. Karcinom se razvija kada zdrava ćelija počne da se deli brže ili da živi duže od ostalih zdravih limfocita. Te ćelije se nalaze u limfnim čvorovima, slezini, koštanoj srži i ostalim organima u telu. Limfom se klasifikuje u dve grupe - Hodgkinov i Ne-Hodgkinov. Ove dve bolesti nastaju iz različitih vrsta ćelija.

foto: Promo

Uvećani limfni čvor je najčešći simptom limfoma. Bolest se može razvijati i bez uvećanja limfnih čvorova. Ključno je odmah se obratiti lekaru, čak i ako se prepozna samo jedan od navedenih znakova.

  • Uvećani limfni čvorovi se mogu pojaviti na bilo kom delu tela, ali se najčešće pojavljuju u području pazuha, vrata i prepona. To je tipičan znak limfoma. Ako se limfni čvor nakon lečenja ne vrati u normalnu veličinu u roku od 2 nedelje ili ako se dodatno uveća, to može biti upozorenje na limfom.
  • Ako je usled noćnog znojenja potrebno često menjati pidžamu ili posteljinu deteta, taj simptom može upućivati na limfom.
  • Ako se povišena temperatura nastavi nakon 7 dana i ako je prati umor i noćno znojenje, potrebno je istražiti uzrok i isključiti Hodginov limfom.
foto: Promo
  • Nedostatak apetita i gubitak preko 10% telesne težine bez ograničenja u ishrani u periodu od 6 meseci može biti simptom limfoma.
  • Čest umor je takođe jedan od simptoma limfoma.
  • Ako se Ne-Hodgkinov limfom razvije u području abdomena, biće najverovatnije propraćen bolovima ili nelagodom u stomaku, mučninom, povraćanjem, masom lezija i konstipacijom.
  • Ako se limfom razvije u grudnoj duplji, može izazvati kašalj, bolove u grudima i disajne smetnje.
  • Ako je zahvaćena koštana srž, mogu se razviti bolovi u kostima.
  • Ako se bolest razvije na području glave i vrata, može izazvati kvrgu u vilici ili oku.
foto: Promo

Limfom je bolest koja se uspešno leči i deca uz određene kontrole mogu živeti zdravo. Profesor pedijatrijske hematologije i onkologije, Cengiz Canpolat, skreće pažnju na činjenicu da uspešnost lečenja zavisi od vrste, stadijuma i rasprostranjenosti bolesti i dodaje: „Hodgkinov limfom se leči hemoterapijom i radioterapijom. Visoke doze hemoterapije i transplantacija matičnih ćelija su opcije kod upornih slučajeva. Kombinovana sistemska hemoterapija je najbolja opcija kod lečenja Ne-Hodgkinovog limfoma. S druge strane, transplantacija matičnih ćelija pomaže kod upornih i ponovljenih slučajeva“.

Za više informacija o ovoj temi posetite:

http://www.acibadem.rs/latin/kontakt/

https://www.facebook.com/adzibadem/

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track