Najnovije vesti

MODERNI RODITELJI OBOŽAVAJU DA PRATE TRENDOVE: Sve više dece od rođenja POSTAJU VEGANI! Morate 2 PUTA RAZMISLITI ako se odlučite na ovaj korak
Foto: Profimedia

mališani PRE SVEGA

MODERNI RODITELJI OBOŽAVAJU DA PRATE TRENDOVE: Sve više dece od rođenja POSTAJU VEGANI! Morate 2 PUTA RAZMISLITI ako se odlučite na ovaj korak

Zdravlje

Među modernim roditeljima veoma je popularan trend veganstva, ali se poseban oprez savetuje kada su u pitanju deca.

Nutricionisti upozoravaju roditelje da razmisle dva puta pre nego decu izlože ovom trendu u ishrani i načinu života. Britansko udruženje nutricionista upozorava roditelje da stavljanjem male dece u ovaj režim ishrane može da dovede do rizika i smanjenja nivoa minerala i vitamina. Trend je toliko popularan u nekim zemljama da se proizvođači dečije hrane okreću i liniji koja je veganska.

foto: Profimedia

Zato je veoma važno da se posavetujete sa pedijatrom oko suplemenata koje morate da uključite u ishranu deteta, jer je deci potrebno da unose dve do tri porcije proteinske hrane ne bi li imala dovoljno gvožđa i cinka. To je jako teško održavati kod vegana, čak i ako je dobro isplaniran plan ishrane.

Savetuje se da deca uzrasta od jedne do pet godina imaju pet dnevnih porcija hrane bogate skrobom ako što je pasta ili hleb, pet voćnih i povrćnih obroka, tri mlečna i dva proteinska kao što su jaja, zrnevlje i riba, do tri puta ukoliko je dete vegan ili vegetarijanac.

Čak i ako roditelji znaju koja je hrana dobra i zdrava, neophodno je da lekar odredi koja količina je preporučljiva za dete. Takođe, savetuje se da keks, biskviti i bombone nikako ne budu deo detetove ihrane. Voćni sokovi mogu da budu dobar izvor vitamina, ali samo ako nisu puni šećera i konzervansa.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Super žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...