KAKO PRUŽITI PRVU POMOĆ? Evo šta treba da radite kada zgazite ježa na moru!
Foto: Shutterstock

morska muka

KAKO PRUŽITI PRVU POMOĆ? Evo šta treba da radite kada zgazite ježa na moru!

Život -

Tretiranje rane Bodlje ćete najlakše izvaditi pincetom, pokušajte da ih izvadite odmah, dok je koža još vlažna i mekana

Na plaži je uvek dobro imati pincetu, sredstvo za dezinfekciju, gazu i flaster. Jer jedna od nevolja koje vrebaju u plićaku su - morski ježevi.

Njihove bodlje mogu prodreti u tkivo vrlo duboko i ostati u rani. Ako se brzo ne izvade i rana dobro ne očisti, može doći do gnojenja. Na ubodenom mestu se obično vide polomljeni delovi bodlji, a oko mesta uboda crvenilo i otok.

Kako ih izvaditi

Mesto uboda treba prvo dezinfikovati alkoholom ili antiseptikom. Za vađenje bodlji treba koristiti pincetu, koju takođe treba sterilisati, a iglice koje se ne mogu izvaditi namažite takozvanom crnom mašću (mast amonijum sulfogirodalata, apotekari znaju o čemu je reč), koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

foto: Shutterstock

Ako se bodlje teško vade, obavezno se javite lekaru da ih očisti jer, ako deo ostane u telu, preti opasnost od ozbiljne infekcije. Ako ste pak sigurni da ste ih sve izvadili, dobro dezinfikujte to područje i namažite neku antibiotsku mast ili prašak za rane, pa uvijte sterilnom gazom i flasterom.

A kad meduza opeče

Relativno su česti i susreti s meduzom, koji i odraslima mogu biti vrlo neprijatni, a naročito deci. Opekotinu treba što pre isprati morskom vodom ili vinskim sirćetom, koji blokiraju neaktivirane žarnice. Obična voda za to nije dobra jer se pojačava osećaj bola. Može poslužiti i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci - i urin - savetuju lekari i dodaju da detetu, ako opekotina jako boli, možete dati sirup protiv bolova.

foto: Shutterstock

Opekotinu ne bi trebalo dirati rukama niti je trljati. Kad se žarnice meduze uhvate za kožu, teško ih je skinuti, a i dalje ispuštaju otrov. Može vam pomoći ako to mesto što pre istrljate peskom ili ga „obrijete“ plastičnom karticom da se skinu još neaktivirane žarnice i smanji otpuštanje otrova. Ako je opekotinom zahvaćen deo kože veći od površine dlana, bilo bi dobro otići kod doktora, baš kao i ako osetite vrtoglavicu ili potrebu za povraćanjem. I opekotine na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

foto: Shutterstock

Da meduze ne napadaju

DECU OBILNO NAMAŽITE KREMOM

Bilo bi dobro pre ulaska u vodu decu dobro namazati vazelinskim kremom, „jekodermom“ ili kremom sa najvećim zaštitnim faktorom.

Tada dodir meduze neće napraviti blizak kontakt s kožom jer će ga sloj kreme zaustaviti.

(Foto / Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track