DAJU ENERGIJU I ZAMENA SU ZA CELI OBROK: Nikada više nećete izbegavati TAMNIJE BANANE na pijaci, one su dobre za prevenciju STRAŠNIH BOLESTI!
Foto: Profimedia

DAR PRIRODE

DAJU ENERGIJU I ZAMENA SU ZA CELI OBROK: Nikada više nećete izbegavati TAMNIJE BANANE na pijaci, one su dobre za prevenciju STRAŠNIH BOLESTI!

Život -

Banane su uvek bile i ostaće najpristupačnije voće koje može da zameni i obrok.

Sada vam predstavljamo vodič za banane, pa sledeći put kada budete na pijaci dobro se setite ove fotografije i birajte pametno.

foto: Profimedia

Naime, nutricionista Rajan Pinto iz Australije objasnio je pomoću grafika raznorazne zdravstvene benefite banane, ali i zašto baš nije dobro jesti onu prezrelu.

foto: Profimedia

Zelene banane

Pune skroba! U pitanju je hranjivi sastojak koji čini varenje težim, pa je to i ujedno razlog zašto vas ove banane tako brzo zasite. Takođe, skrob iz previše mladih banana može da vas nadima i doprinese voštanijoj teksturi i ukusu.

Ipak, zelene banane će sporije podizati nivo šećera u krvi jer im je potrebno vreme dok skrob razbiju u glukozu, pa ni to nije tako loše. Ko voli malo gorči ukus, onda su nezrele banane definitivno za njega.

Žute banane

Pozdravite se sa skrobom, ovde su samo zdravi šećeri! Žuta, zrela banana je mekša i slatka, a zbog višeg glikemijskog indeksa je i lakše varljiva. Imaju i više antioksidanata.

foto: Profimedia

Tačkaste banane

Ne samo što smeđe mrlje pokazuju da je banana starija već i koliko je skroba pretvoreno u šećere. Što veći broj smeđih mrlja ima jedna banana, to više šećera sadrži. Osim toga, Rajan kaže da su smeđe mrlje i maleni "pojačivači imunog sistema". Pikantne banane su toliko bogate antioksidantima koji se čak povezuju i sa prevencijom raka.

Tamne banane

Ovde više nema ni govora o otpornom skrobu koji ne želi da se pretvori u šećer. Baš kao što se skrob razlaže na šećere, tako je i hlorofil dobio novu formu.

Naime, raspad hlorofila je razlog zašto se nivoi antioksidanata povećavaju kao i starost banana.

Inače, sve banane imaju oko 100 kalorija, malo masnoće i bogat su izvor kalijuma, vitmamina B6, vitamina C i vlakana.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja