Najnovije vesti

ZAŠTO ČESTO TREBA JESTI ŠLJIVE: Najbolje je konzumirati ih sveže, ali su zdrave i u kompotima, kolačima, sokovima
Foto: Shutterstock

SAVET

ZAŠTO ČESTO TREBA JESTI ŠLJIVE: Najbolje je konzumirati ih sveže, ali su zdrave i u kompotima, kolačima, sokovima

Zdravlje

Ovo voće puno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva i jača zdravlje i imunitet

Šljiva je koštunjavo voće, a poznato je više od 2.000 njenih vrsta, koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansi.

U našim krajevima najpopularnija je obična plava, koja sazreva leti. Reč je supervoću punom vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.

A evo zašto bi ih često trebalo imati u jelovniku.

1.Kraljice dobre probave - Šljive su bogate prehrambenim vlaknima koja podstiču rad probave i čišćenje organizma i samim tim leče zatvor.

2.Regulišu krvni pritisak - U 100 grama sveže šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u regulisanju pritiska.

3.Poboljšavaju rad srca - Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija šljiva blagonaklono deluje na srce i krvne sudove.

4.Jačaju imunitet - Ovo voće prepuno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva zdravlje celog tela i dokazano jača imunitet.

5.Odlične za kožu - U ovom slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten i vitamin E, koji održavaju elastičnost kože, ubrzavaju zaceljivanje rana, ali imaju i jako protivupalno dejstvo, zbog čega garantuju lep izgled ovog najvećeg organa.

6.Čuvaju kosti - Šljive sadrže značajne količine antioksidansa, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase, zbog čega doprinose opštem zdravlju koštanog sistema.

7.Podstiču mršavljenje - U 100 g šljiva nalazi se samo 45 kalorija. Upravo se zato konzumacija ovog voća preporučuje osobama koje pokušavaju da smršaju ili održe zdravu težinu tela.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja