NEMOJTE DA SEDITE NA IVICI BAZENA: Specijalista higijene objašnjava šta se TAČNO tu krije!
Foto: Printscreen, RTS

budite oprezni

NEMOJTE DA SEDITE NA IVICI BAZENA: Specijalista higijene objašnjava šta se TAČNO tu krije!

Život -

Kupače na bazenima, kao i na Adi Ciganliji i Lidu, posavetovao je specijalista higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Dušan Avramović, ističući da se određena pravila moraju poštovati da bi očuvalo zdravlje.

On je istakao kako se, na primer, veliki sportski centri kontrolišu na nedeljnom nivou. Bazeni namenjeni kupanju i rekreaciji su najkontrolisaniji, a voda koja se u njima nalazi je iz vodovoda, što znači da je već pročišćena.

Ipak, da kupači ne bi "zaradili" neku bakterijsku infekciju, potrebno je da poštuju i neka pravila.

"Pre svega tuširanje, korišćenje opreme koja je čista, prolazak kroz dezobarijere, pranje ruku nakon toaleta", ispričao je u jutarnjem programu RTS dr Avramović.

"Sedenje na ivici bazena, gde su prelivne mrežice, rizično je ponašanje jer se dolazi u kontakt sa mestima gde se može očekivati veći priliv nečistoća", nastavio je on.

Bilo bi poželjno nositi naočare za plivanje i kapice, i promeniti kupaći kostim nakon izlaska iz vode. Ako se ide u kafić, savet je da se, ako se ne presvuče, bar stavi peškir na stolicu.

Takođe, Avramović kaže da treba izbeći ronjenje i gutanje vode, a ako se to ipak dogodi, treba isprati usta čistom vodom, kao i istuširati nakon svakog kupanja.

foto: Printscreen, RTS

Kurir.rs/Foto: Printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track