ŠTA KAD VAS NA POSLU UHVATI NAPAD PANIKE? Veoma je važno znati kako tada pomoći sebi!
Foto: Shutterstock

ZAPAMTITE

ŠTA KAD VAS NA POSLU UHVATI NAPAD PANIKE? Veoma je važno znati kako tada pomoći sebi!

Život -

Čim osetite prve simptome, duboko dišite, umijte se hladnom vodom i napravite pauzu dok se ne vratite u normalu

Anksioznost i panični napadi danas su veoma česta pojava kod ljudi, pa i te kako utiču na kvalitet života.

Napad panike izuzetno je neprijatan, traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a osoba koja ga ima preplavljena je intenzivnim osećajem straha. Takođe, ima osećaj kao da će dobiti srčani udar, a u nekim slučajevima i da će poludeti. Simptomi uključuju lupanje srca, bol u grudima, vrtoglavicu, ošamućenost, mučninu, osećaj gušenja, otežano disanje, trnce ili ukočenost u rukama, navalu vrućine i strah od gubitka kontrole.

Ukoliko do ove pojave dođe na poslu, evo nekoliko korisnih saveta šta da uradite.

Prepoznajte simptome

Prepoznajte znake koji upućuju na to da će uskoro uslediti napad panike.

Čim počnete da se osećate uznemireno i neprijatno, pokušajte da držite kontrolu nad situacijom.

Osvežite se

foto: Shutterstock

Kada vas preplavi neprijatno stanje, idite do najbližeg kupatila i polako se umijte što hladnijom vodom. Pokušajte se skloniti od trenutne situacije koja vam je izazvala stres. Možete, ukoliko ste u stanju, da izađete napolje ili da sednete u salu ili prostoriju za sastanke radi privatnosti.

Fokusirajte se na disanje

foto: Shutterstock

Budite svesni načina na koji dišete. Udahnite polako, ali duboko kroz nos, pa izdahnite kroz usta trudeći se da tako usporite rad srca. Ovi saveti mogu vam biti od velike pomoći.

Kratka šetnja

foto: Shutterstock

Ukoliko ste u stanju, kratka šetnja oko zgrade u kojoj radite može pomoći da se anksioznost ublaži. Ako se osećate nesigurno, pozovite u pomoć kolegu da izađe s vama.

Koristite čula

foto: Shutterstock

Fokusirajte se na nešto što možete dodirnuti, pomirisati, osetiti ili okusiti. Ovo vam može skrenuti pažnju na nešto drugo, a ne na simptome napada panike.

Potražite stručnu pomoć

foto: Shutterstock

Razgovarajte o svom stanju s psihijatrom ili drugim lekarom koji će vam dati dijagnozu, napraviti plan lečenja, dati terapiju i posavetovati vas za situaciju kroz koju prolazite.

Recite kako se osećate

foto: Shutterstock

Radna okruženja se razlikuju, ali je važno istaći da vam na prvom mestu uvek MORA biti zdravlje. Recite kolegi ili šefu da imate problem (to nije nikakva sramota, mnogi s ovim muku muče) kako bi imao razumevanja ukoliko vam za vreme radnog vremena bude potrebna pauza da biste se vratili u normalu.

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track