Najnovije vesti

DECA MNOGO TEŽE PODNOSE ZADRŽAVANJA NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Evo šta obavezno treba znati u slučaju KOLAPSA, a jednu stvar morate poneti zbog svojih MALIŠANA!
Foto: Profimedia

KRENITE NA PUT SPREMNI

DECA MNOGO TEŽE PODNOSE ZADRŽAVANJA NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Evo šta obavezno treba znati u slučaju KOLAPSA, a jednu stvar morate poneti zbog svojih MALIŠANA!

Zdravlje

Gužve na granicama i putevima u Srbiji sve veće pa se tako na graničnim prelazima čeka i po nekoliko sati. I dok se na jednoj tački čekanje skrati, na drugoj se poveća. Čekanje ne pada lako ni odraslima, a kako je tek deci?

Ukoliko vi krećete na put sa najmlađima, morate da predupredite sve moguće rizike i da se potrudite da putovanje protekne bez problema.

foto: Profimedia

"Ako putujete sa decom, a gužve vas neizbežno dočekaju na granici, obavezno sa sobom ponesite pre svega vodu. Važno je da imate što više tečnosti, a ja uvek savetujem da to bude voda", navodi dr Snežana Tomić, pedijatar i dodaje:

"Roditelji treba da ponesu i suvu hranu: slani keks, kiflu, sendviče sa dodacima koji nisu lako kvarljivi. Te namirnice dete lako vari, a i mogu da izdrže visoke temperature. Ne preporučuje se masna i teška hrana, u šta spadaju i grickalice".

Dr Tomić kaže da se što više tečnosti treba poneti i ako se kreće na put sa bebom:

"U prtljagu mora da se nađe instant hrana koja se brzo priprema, kao i flašice sa prokuvanom vodom za pripremu iste. Obavezne su i pelene i vlažne maramice koje se inače, zbog rizika od ojeda ne preporučuju, ali koje na putu mogu da posluže kao prva pomoć pri presvlačenju dece".

Da je voda neophodna, smatra i primarijus doktor Petar Borović, lekar specijalista, koji podvlači da pre devetog, odnosno desetog meseca, ipak, ne treba voditi bebu na put:

"To može da bude trauma za najmlađe pa ja porodilje savetujem da sačekaju da dete malo poraste pre nego što krene na duži put sa roditeljima".

foto: Profimedia

Obratite pažnju na temperatutu u automobilu

"Pri ruci" roditeljima, prema rečima doktorke Tomić, mora se naći i odeća za presvlačenje dece.

"Temperatura u kolima treba da se prilagodi deci, da ne bude ni previše toplo ni previše hladno. Takođe, treba da se izbegavaju velike temperaturne razlike između unutrašnjosti automobila i spoljašne sredine. Deca ne smeju da budu direktno izložena suncu, pa prozore treba zaštititi vodeći pri tom računa o bezbednosti vožnje".

Iako često na granici nije dozvoljeno izlaženje iz automobila, pedijatar savetuje da, ukoliko ta mogućnost ipak postoji, deca povremeno izađu iz auta na vazduh (ako uslovi to dozvoljavaju, treba povremeno proveravati i automobil).

"Deci obucite laganu, slojevitu odeću i ponesiti obavezno zaštitne kape u slučaju da požele da izađu iz automobila. Namažite ih i kremama sa zaštitnim faktorom, a nije naodmet ni staviti im naočare za sunce", dodaje dr Bojović.

Koje lekove treba obavezno poneti

Kada su u pitanju lekovi koje treba imati u svakom trenutku, lekari se slažu da na tom spisku treba da se nađu: lekovi za obaranje temperature, lekovi protiv dijareje, antialergijska sredstva u slučaju uboda insekata.

"Ukoliko dete prima određenu terapiju, treba obavezno poneti sve propisane lekove. A ako se na putu javi određeni zdravstveni problem, mora se javiti nadležnom lekaru", ističe dr Tomić.

Ono što se, nažalost, često zadesi deci na putovanju jesu stomačni problemi koji se javljaju čim se stigne na željenu destinaciju.

"To se ponekad i ne može preduprediti, a ono što može da pomogne jeste uporeba određenih probiotika", kaže dr Borović.

Savet psihologa

Čekanje na granici može da olakša i, kako kažu naši sagovornica, omiljena dečja igračka. Ali i ovi rtikovi koje nam otkriva psiholog Radmila Grujičić:

"U kolima može da se nađe neko jastuče za udobniji put. Dobro je da se pusti neka prijatna muziku koju deca vole, a u zavisnosti od uzrasta, mogu da se ponesu i društvene igre".

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...