Najnovije vesti

ŠTA KAD ZUB NA ODMORU ZABOLI: Pravilnim održavanjem izbegnite neprijatnosti
Foto: Shutterstock

SAVETI

ŠTA KAD ZUB NA ODMORU ZABOLI: Pravilnim održavanjem izbegnite neprijatnosti

Zdravlje

Savet je da pre toga posetite zubara, posebno ako idete u inostranstvo, gde su stomatološke usluge skuplje

Visoke temperature leti utiču na širenje krvnih sudova, takođe pogoduju i razmnožavanju bakterija, pa se ubrzava pojava raznih infekcija i bolnih simptoma. Zato je, između ostalog, veoma važno i pravilno i redovno održavanje oralne higijene.

- Treba koristiti dobru četkicu, koju treba promeniti čim vlakna postanu oštećena, zube prati često i dovoljno dugo, i pri tom primenjivati pravilnu tehniku, kaže stomatolog dr Nikola Bakiš, koji nam je dao odgovore na još neka pitanja koja su u ovom periodu veoma aktuelna.

foto: Shutterstock

Šta podrazumevate pod pravilnom tehnikom pranja zuba?

Pre svega je bitno izabrati odgovarajuća sredstva za higijenu prema potrebama vaših zuba i desni. Tu podrazumevamo meku četkicu za zube (iako mnogi misle da će im tvrda bolje očistiti zube, to je zabluda), pastu koja im prija. Pravilni i smisleni pokreti i dovoljna dužina pranja zuba će pomoći da se očiste sve nama dostupne površine, dok su za preostala skrivena mesta dovoljni konac i tečnost za ispiranje usne šupljine.

Pri svakoj poseti stomatologu možete dobiti pravilne informacije i motivaciju za pravilno odražavanje higijene usta i zuba, šta bi trebalo uvesti u tu rutinu, a šta izbegavati.

Vreme je godišnjih odmora. Šta od pribora za oralnu higijenu treba poneti na odmor?

- U kofer spakujte četkicu za zube, pastu, interdentalnu četkicu i tečnost za ispiranje usne duplje.

I za kraj nam recite šta je, pored pranja, još važno za zdravlje zuba?

- Osim pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene, veoma je bitno da se hranite zdravo, da unosite što manje ugljenih hidrata i što više tečnosti. I, naravno, da redovno idete na kontrole kod zubara!

Alarm za uzbunu REAGUJTE ČIM OSETITE BOL
foto: Shutterstock

Ne ignorišite simptome kao što su trenutni bol na hladno, slatko ili kiselo. Nemojte zanemarivati bolove na zagrižaj, jer su oni sigurni znaci da se s vašim zubom ili zubnim tkivom nešto događa!

OVO DOBRO ZAPAMTITE

Šta kad nas problem sa zubima zatekne na letovanju?

ZUBOBOLJA

foto: Shutterstock

Popiti analgetik (npr. brufen, nimulid, kafetin...). U slučaju otoka staviti hladnu oblogu sa spoljašnje strane obraza. Ne ispirati alkoholom i ne utrljavati aspirin na zub ili desni.

FRAKTURA ZUBA

foto: Shutterstock

Često se dešava kod dece. Kod pojave otoka staviti hladne obloge sa spoljašnje strane, popiti analgetik protiv bolova i, ukoliko postoji krvarenje, zagristi sterilnu gazu na nekih desetak minuta. Polomljeni deo zuba sačuvati jer se u nekim slučajevima može iskoristiti za rekonstrukciju.

ZUBNI APSCES

foto: Shutterstock

(nakupina gnoja koji je uzrokovan bakterijskom infekcijom) - Hitno posetiti stomatologa! Infekcija se može proširiti i ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

RASCEMENTIRANI MOST, KRUNICA

foto: Shutterstock

Nemojte koristiti superlepak! U apoteci postoje sredstva za lepljenje totalnih proteza koja vam mogu poslužiti kao prva pomoć.

Ovo treba znati NEGA USNE DUPLJE KOD BEBA
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Posebnu pažnju treba posvetiti nezi usne duplje novorođenčadi i dece koja sisaju ili dobijaju dohranu preko flašice. Pošto oni ne peru zube, potrebno je s vremena na vreme očistiti jezik i desni beba komadićem gaze obmotane oko prsta, ili specijalnim „bebi četkicama za zube“. One su napravljene od silikona ili posebne hipoalergijske gume, navlače se na prst roditelja kao naprstak, a na vrhu imaju mekane bodlje ili kvržice kojima se čisti jezik beba, a takođe se mogu masirati desni, koje su naročito pogođene u periodu rasta zubića.

Kurir.rs/Nataša Urošev Foto:Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...