DR JASMINKA ŠOJIĆ RAJČIĆ O ALERGIJAMA: Ambrozija kuca na vaša vrata! Evo šta OBAVEZNO morate da uradite i pomognete sebi
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR JASMINKA ŠOJIĆ RAJČIĆ O ALERGIJAMA: Ambrozija kuca na vaša vrata! Evo šta OBAVEZNO morate da uradite i pomognete sebi

Život -

Alergijski rinitis, konjuktivitis i astma su bolesti za čija pogoršanja je ova biljka direktno odgovorna. Ipak, ima načina da joj se oduprete

Za osobe sklone alergijama predaha nema. Simptome rinitisa, sinusitisa i konjuktivitisa lekarima u domovima zdravlja opet su počeli da prijavljuju mnogi naši sugrađani. Ovaj put glavni krivac za njihovo stanje je ambrozija, opaka biljka lepog imena, koja, zvanično, uzrokuje probleme svakom petom stanovniku naše zemlje!

Poranila je i sa njom nema šale: ukoliko njeno dejstvo potraje, a liči da će joj vremenske prilike (i naša neorganizovanost na istrebljenju) ići naruku, tegobe koje osećamo mogu da prerastu u bronhijalnu astmu.

Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, obilnim curenjem iz nosa, zapušenošću nosa. Ako se, uz ove pojave, jave i otežano disanje, stezanje i bol u grudima - to je znak da je reč o sezonskoj bronhijalnoj astmi. - Lekar će vas posavetovati kako da olakšate tegobe koje inače mogu da potraju čitavu sezonu, ali postoje situacije kada alergolog mora obavezno da se poseti: ako primetite oticanje, imate svrab, učestalo kijanje, otežano disanje - objašnjava specijalno za čitaoce Lene prim. dr sc. med. Jasminka Šojić Rajčić, naš poznati alergolog i imunolog.

foto: Privatna Arhiva

UGROŽENI DO KRAJA OKTOBRA Šta još pali crvenu lampicu? - To su česti problemi sa gornjim disajnim putevima u vidu kijanja, sekrecije iz nosa, a ukoliko se tegobe ne leče, vremenom se razvije bronhijalna astma. Naravno, pregled kod alergologa je poželjan i kad neko ne može zbog tegoba da obavlja uobičajene dnevne aktivnosti, ako ne pomažu lekovi koje uzima protiv alergije ili pacijent ima nuspojave.

Koliko dugo može da nas muči? - Polen ambrozije se zadržava u vazduhu više od sto dana, do kraja oktobra, a njegova koncentracija je najjača u avgustu i septembru.

Ko najviše pati? - U pitanju su svi uzrasti!

Kako doći do dijagnoze? - Ako neko sumnja da je alergičan na ambroziju, može da uradi alergološko ispitivanje, odnosno kožni test na inhalatorne alergene, među koje spada i polen ambrozije. Takođe, dijagnoza može da se postavi i na osnovu detekcije (otkrivanja) specifičnih IgE antitela na polen ambrozije u krvi pacijenta.

Da li je testiranje teško? - Niko ne treba da brine, obavlja se veoma lako i brzo. Na podlakticu se nanese kap posebno napravljenog alergena polena ambrozije i, ako se za 15 minuta pojavi lokalna reakcija na koži u vidu crvenila i (blagog izdignuća) papule na koži - test je pozitivan.

Deca često šmrcaju i suze im oči. Kako kod njih otkriti da je baš alergija na ambroziju u pitanju? - Obično se simptomi alergije na ambroziju javljaju tek posle treće godine života. Ustanovljeno je da bebe i mala deca najviše pokazuju reakcije na hranu. Zapravo najviše problema zbog ambrozije imaju tinejdžeri.

Ipak, radi li se kod njih testiranje? - Pre navršene druge godine života testiranje na alergene se uglavnom ne radi, a konkretno, na ambroziju se ne obavlja pre pete godine. U težim slučajevima, koji su retki, bebe starije od šest meseci mogu da se testiraju na inhalatorne alergene.

Šta se preduzima? - U zavisnosti od uzrasta biće prepisani lekovi, u većini slučajeva to su antiinflamacioni inhalacioni lekovi i antihistaminici, koji se daju nekoliko nedelja pre sezone cvetanja i dok traje sezona cvetanja polena ambrozije.

PREVENTIVA JE NAJVAŽNIJA Postoji li još neki lek? - Ukoliko pacijent ne želi da uzima lekove za alergiju ili dati lekovi nisu poboljašli tegobe pacijenta, može da se sprovodi imunoterapija. U organizam se postepeno unose rastuće doze aleregna do pune terapijske doze. Sprovođenjem imunoterapije pacijent bi sa svakom sledećom sezonom imao manje izražene tegobe, a i smanjila bi se potreba za uzimanjem lekova.

Kakvu ulogu igra nasledni faktor? - Igra veliku ulogu. Ako su oba roditelja alergična, dete će verovatno pokazivati iste simptome. Inače, majka u ovom slučaju ima daleko veći uticaj.

Šta je vaš savet? - Čitaoci Lene treba da zapamte da je preventiva najvažnija - najbitnija stvar u lečenju. Bitna je tačna dijagnoza i da onaj ko pati od polenskih alergija zna šta je uzrok njegovog problema da bi pacijent na vreme započeo sa terapijom. Preventivne mere imaju za cilj da smanje kontakt alergena sa organizmom. Nekoliko nedelja pre sezone cvetanja treba da počne sa uzimanjem lekova iz grupe antihistaminika, nazalnih kortikosteroidnih lekova, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života pacijenta, kao i da se smanji mogućnost pogoršanja astme.

PREPOZNAJTE NAPAST Jednogodišnja biljka je visine 100-150 cm, razgranata u gornjem delu, sa dlakavim jajolikim listovima, žućkastim cvetovima raspoređenim u grozdove na vrhu stabljike i po granama. Poznata je i kao Krausova trava, limundžik, fazanuša. Izgledom podseća na žbun. Daje od 25.000 do 150.000 semenki koje zadržavaju klijavost i do 40 godina!

foto: Shutterstock

PRIPAZITE NA JELOVNIK Konzumiranje određenog voća i povrća može da podstakne alergijske reakcije na ambroziju. Najčešće su to banane, dinje, lubenice, tikvice, krastavci, čaj od kamilice, semenke suncokreta.

BORIMO SE ZAJEDNO Najjednostavniji način da se rešimo ambrozije jeste da je sa korenom iščupamo iz zemlje; treba nositi rukavice da se ne ošteti koža na rukama. Ako je primetite na većim površinama, pozovite nadležne službe ili je sami pokosite (pre cvetanja), može da se tretira i određenim pesticidima. Vlasti bi, ujedno, mogle da uvedu zakonsku obavezu iskorenjavanja ove biljke. To je, recimo, slučaj u Kanadi - vlasnici vrtova s ambrozijom plaćaju visoke kazne ako je ne unište. U nama bližoj Mađarskoj i Hrvatskoj problem se rešava putem stimulacije: za određen broj iščupanih biljaka dobija se nagrada.

SAVET PLUS Za vreme suvih i vetrovitih dana izbegavajte boravak na otvorenom, kampovanje, šetnje parkom, posebno u jutarnjim satima. Ako izlazite, po povratku se istuširajte, operite kosu (koristite kvalitetne hipoalergijske kozmetičke proizvode) i promenite garderobu. Održavajte redovnu toaletu nosne sluznice. Ne sušite veš napolju. Držite tokom prepodneva prozore zatvorenim, tada je koncentracija polena najveća.

foto: Printscreen/YouTube

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track