Najnovije vesti

LUBENICE MNOGI LETI JEDU SVAKI DAN, A CRNE SEMENKE GUTAJU JER SU ZDRAVE: I ne znate šta se desi ako PRETERATE! Može da bude GADNO
Foto: Profimedia

PAZITE SE

LUBENICE MNOGI LETI JEDU SVAKI DAN, A CRNE SEMENKE GUTAJU JER SU ZDRAVE: I ne znate šta se desi ako PRETERATE! Može da bude GADNO

Zdravlje

Nećemo još dugo uživati u omiljenom plodu leta - lubenici, pa vredi iskoristiti poslednje trenutke da u slast pojedemo ovo sočno, crvenkasto povrće (pripada porodici bundeva), za koje većina veruje da je voće.

Osim što savršeno rashlađuje, predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i veoma dijetalnu - na 100 grama lubenica ima svega 30 kalorija. Ovo povrće je takođe i riznica dobrih vitamina i minerala - bogata je vitaminima A, B6 i C, te magnezijumom, kalcijumom, citrulinom, likopenom...

Poznato je da stimuliše rad bubrega, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, ali povoljno utiče i na zdravlje srca i krvni pritisak, a ublažava i različita upalna stanja.

foto: Profimedia

"Osim obilja vitamina, ona je fantastičan način da unesemo prekopotrebnu vodu na tropskim temperaturama, a naročito za ljude koji "ne vole" vodu. Nemam odgovor na pitanje kako pronaći slatku lubenicu, ali svim damama poručujem da se ne razočaraju ako naprave pogrešan izbor, pošto manje slatka lubenica znači manje šećera, što znači da je možemo pojesti više", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Često se može čuti da nije samo zdravo meso lubenice, već se za konzumaciju savetuju i semenke. Međutim, Olajdžija ističe da stvari ne stoje baš tako.

"Što se tiče semenki - ne vredi jesti crne stare semenke, odnosno one će, konzumirane u manjoj količini, protrčati kroz digestivni trakt i malo pomoći probavu, ali u većim količinama mogle bi imati čak i neželjene efekte. Ovde naročito obazrivi treba da bude bolesnici sa problemima varenja i hroničnim oboljenjima digestivnog trakta (Kron, kolitis...)", akcentuje nutricionistkinja, i dodaje da one ipak imaju svoju vrednost, ali samo ako se pravilno konzumiraju:

"Naravno, crne semenke su nesumnjivo izvor vlakana, ali i vrednih mikronutrijenata - no da bismo do njih došli treba ih ili sažvakati ili samleti. Zanimljiv je podatak da se u Egiptu koriste kao grickalica - kratko ih propečete posoljene na pek papiru."

Ono što verovatno niste znali jeste da su od crnih daleko bolje bele - mlade semenke lubenice.

"Bele, mlade semenke pak možemo uporediti sa proklijalim zrnom žitarice, za koje znamo da su koncentrat vitamina i minerala, te je dobra preporuka sažvakati mekane bele semenke", zaključuje ova nutricionistkinja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...