12 KORAKA ZA DOBRO ZDRAVLJE: Ovo morate znati da bi vas bolest zaobišla
Foto: Shutterstock

SAVETI STRUČNJAKA

12 KORAKA ZA DOBRO ZDRAVLJE: Ovo morate znati da bi vas bolest zaobišla

Život -

Pokušajte Ako se budete pridržavali ovih saveta, veoma brzo ćete primetiti pozitivne promene na sebi

Daren Olin je ljubitelj zdrave ishrane i međunarodno priznat stručnjak za oblast ishrane i zdravog načina života. Njegova knjiga „Energija u tanjiru: Pet izvora supermoći“ zasnovana je na praktičnim savetima koji će vam pomoći da bolje razumete sebe, svoje telo i da počnete već danas da živite bolje.

1 Popijte najmanje 3 dl vode po kilogramu mase, ili po mogućnosti više (osoba teška 55 kilograma treba da pije najmanje oko 1,7 litara vode).

foto: Shutterstock

2 Izbegavajte šećer, kao i veštačke zaslađivače - koji su još gori od šećera. Šećer svedite na minimum, videćete kako će vam telo, a naročito koža, uzvratiti pozitivno i koliko ćete se osećati bolje.

3 Odbacite industrijski prerađenu hranu. Jedite samo kuvanu, domaću hranu, po mogućnosti od više povrća i manje mesa. Ne zaboravite da dnevno unesete i dovoljno voća.

4 Završite s jelom kad ste siti 80%. Nakon 10 minuta mozak će dobiti informaciju da ste se najeli.

5 Završite tuširanje hladnom vodom. Izađite na hladniji dan nakratko u majici kratkih rukava. Umerena hladnoća podstiče imuni sistem, pojačava sagorevanje masti i produžava mladost.

foto: Shutterstock

6 Ne žalite se na druge ljude i ne padajte pod njihov uticaj. Radite onako kako mislite da je ispravno.Vi sami odlučujete šta ćete da radite sa svojim životom, on je samo vaš i - ne trošite ga uzalud. Ako vam se nešto ne sviđa, menjajte to i - počnite odmah.

7 Uvek nosite odeću od prirodnih materijala - organski pamuk, lan, svila, vuna... Koža je najvažniji i najveći organ, koji, nažalost, slabo poštujemo. Stvari koja u sebi imaju veštačke materijale joj štete.

8 Pripremite velike porcije salate sa začinskim biljem, voćem, semenkama, orasima... Kupite sebi veliku činiju za salatu. Jedite salate koliko vam je volja.

9 Duboko dišite. Disanje kroz nos je jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa.

foto: Shutterstock

10 Trudite se da ne pijete kafu svaki dan. Samo vam se čini da bez ovog napitka ne možete da preživite. Zapamtite, kafa povećava kiselost organizma i to negira sve njene prednosti.

foto: Shutterstock

11 Spavajte u potpunom mraku - bez telefona, sata, kompjutera ili televizora. Ne dozvolite da vam kroz zavese u sobu uđe zračak svetlosti, do kraja spustite roletne.

12 Slušajte sebe, svoje iskustvo, intuiciju, telo...

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track