TETOVAŽE SU TIHE UBICE?! Istraživanje pokazalo koliko su zapravo OPASNE, posebno JEDNA VRSTA!
Foto: Profimedia

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

TETOVAŽE SU TIHE UBICE?! Istraživanje pokazalo koliko su zapravo OPASNE, posebno JEDNA VRSTA!

Život -

Iako se misli da su tetovaže bezopasne, to i nije baš tačno. Naime, potvrđeno je da u određenim kombinacijama pigmenta i igle dolazi do otpuštanja nanočestica metala koje potom putuju u organizam, tačnije u limfne čvorove.

Za vreme inicijalnog istraživanja mislilo se da je reč samo o pigmentima za tetovažu, ali je daljim razvojem otkriveno i da čestice metala migriraju s igle.

foto: Profimedia

Ipak, nemaju svi razloga za brigu jer je otkriveno da se ove čestice mogu pronaći samo u određenim kombinacijama pigmenta koje sadrže titanov dioksid koji je tipičan za belu tintu.

Migracija ovih čestica moguće je objašnjenje za alergijske reakcije koje nastaju nakon tetoviranja. Nemački savezni institut za procenu rizika (BfR) krovna je institucija koja je sprovela ovo istraživanje, a autorka Ines Šriver potvrdila je da se rezultati ne mogu tačno odrediti u ovom trenutku.

– Nažalost, danas ne možemo odrediti tačan uticaj na ljudsko zdravlje i mogući razvoj alergija koji dolazi zbog trošenja igle za tetoviranje. Da bi se tačno ustanovile posledice potrebno je dugoročno istraživanje i praćenje zdravlja hiljada ljudi tokom nekoliko decenija – zaključila je je Šriver.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Fox news/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track