Najnovije vesti

OMILJEN I LETI I NA JESEN: Kukuruz ne goji, jedite ga slobodno
Foto: Shutterstock

KUKURUZ

OMILJEN I LETI I NA JESEN: Kukuruz ne goji, jedite ga slobodno

Zdravlje

Kada ga kuvate, ne solite vodu jer postaje tvrd, a kada ga pečete, dobro pazite da ne izgori

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na mnogo načina.


Osim brašna kao sastavnog dela raznih vrsta testa, a sami tim i peciva, neizostavni je deo variva i salata. Pored prijatnog i blagog ukusa, on ima bogata nutritivna svojstva. Medutim, tokom godina kukuruz je na glasu kao namirnica koja goji i koja nije baš najzdravija. Pošto ovo apsolutno nije tačno, danas razbijamo tri mita o ovoj namirnici.


1. mit Kukuruz goji
Kuvan i posoljen kukuruz ima otprilike 100 kalorija, slično kao i jabuka. Jedna porcija sadrži tri grama vlakana, pa nas duže drži sitima. Reč je o ugljenom hidratu koji se sporo vari, pa pomaže u kontroli linije. Prema tome, nema potrebe da imate strah od skupljanja kilograma.


2. mit Pun je šećera
Da, kukuruz je poprilično sladak u odnosu na drugo povrće. Medutim, u klipu srednje veličine ima samo šest grama šećera. Poređenja radi, on sadrži manje šećera od banane i samo trećinu šećera koji sadrži jabuka.


3. mit Nije najbolji za zdravlje
Ovaj mit ne može biti dalje od istine. Kukuruz je pun luteina i zeaksantina, fotohemikalija koje održavaju vid zdravim. Osim što pomaže u gubitku kilograma, vlakna u kukuruzu hrane dobre bakterije u našim crevima, a sadrži dovoljne količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i proteina.


Zaključak: Bez straha jedite kukuruz, pečen ili kuvan. Ali nemojte preterati jer on sadrži puno celuloze, zbog koje možete imati problema s radom sistema organa za varenje.

 

 

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...