DR MILENA ŠĆEPANOVIĆ! Imate usporeni, bolno pražnjenje?! OBAVEZNO posetite lekara, a evo kako da razbudite lenja creva
Foto: Profimedia

NE DOZVOLITE DA SE U VAMA TALOŽI OTPAD

DR MILENA ŠĆEPANOVIĆ! Imate usporeni, bolno pražnjenje?! OBAVEZNO posetite lekara, a evo kako da razbudite lenja creva

Život -

Bezbednim, kratkim i bezbolnim pregledom otklonite nedoumice, poslušajte savete specijaliste i ostvarite osnovni cilj - da kolon konačno proradi kao sat.

Sa usporenim pražnjenjem susrelo se bar 40 odsto populacije. Dva puta je češće kod žena i starijih, a ni deca nisu pošteđena. Ako je stanje dugotrajno i bolno, OBAVEZNO posetite specijalistu - MORA se pronaći tačan uzrok jer posledice mogu da budu nesagledive. Po zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja sa problemom, upozorava dr Milena Šćepanović, specijalista opšte hirurgije i proktolog.

foto: Privatna Arhiva

Zašto nam se to dešava? - Loše životne navike savremenog čoveka, koje podrazumevaju nepravilnu ishranu, dugo sedenje i nedostatak kretanja, stvaraju uslove za benigna oboljenja creva. Kad je spastički kolon u pitanju, kliničkom slikom dominiraju bol u stomaku i zatvor.

NIJE LAKO KAD BOLI

Koje su još karakteristike ovog stanja? - Bol je difuznog tipa, prostire se preko celog trbuha, pojačava se nakon obroka, a smanjuje posle pražnjenja koje, osim što je otežano, može da bude nepotpuno i takođe bolno. Često su stolice tvrde i uske kao olovka.

Kako da budemo sigurni da su samo loše navike krivac što su nam creva usporena? - Ako imate problem lenjih creva, treba da odete kod lekara. Tačna dijagnoza se postavlja razgovorom, isključivanjem ili potvrđivanjem bolesti koje mogu da prouzrokuju ovo stanje, fizikalnim pregledom, UZ trbuha, detaljnim laboratorijskim analizama, pregledom stolice na okultnu krv. Kod žena treba isključiti neke bolesti genitalnog trakta.

Koje bolesti u analnoj regiji ometaju pražnjenje? - To su hemeroidalne bolesti, stenoza ili suženje analnog kanala, polipi, tumori, analni apscesi i fistule, urasla dlaka, upale znojnih žlezda, ispadanje dela sluzokože creva... U svakom slučaju, odlaganje pregleda, odnosno gubitak dragocenog vremena mogu da budu pogubni za izlečenje ako se radi o tumorima ovog dela tela.

Kako se sprovodi lečenje? - Usmereno je uglavnom na ublažavanje simptoma ako je reč o benignom zadržavanju stolice u crevima. Akutni oblik se brzo prevazilazi, pacijent ne mora da bude zabrinut. Kod hroničnog oblika lečenje je nekad dugotrajno. Nije uvek lako doći do osnovnog cilja - uspostavljanja normalnog rada creva.

STRES IGRA VELIKU ULOGU

Oni koji pate od ovog problema kažu da se tegobe pojačavaju za vreme stresnih situacija. - Pacijenti često stanje povezuju s nekom stresnom situacijom, a organskih uzroka poremećenoj pokretljivosti creva kod njih nema. Najčešće su to anksiozne ili depresivne osobe, pa se ovo oboljenje svrstava u grupu psihosomatskih bolesti. Pomažu šetnje, dobra knjiga, muzika... svako neka izabere ono što njemu odgovara kako bi se posledice stresa umanjile.

Šta savetujete? - Ukoliko nema organskog oboljenja, creva mogu da se razbude korigovanjem ishrane. Treba uvesti namirnice bogate dijetnim vlaknima: voće, sveže i kuvano povrće. Poželjni su integralni hleb, mekinje, treba biti obazriv sa mahunarkama čijim varenjem se oslobađaju gasovi, pa mogu da pogoršaju tegobe. Alkohol i pušenje takođe mogu da pojačaju simptome.

PREGLED SPASAVA ŽIVOT Ako imate osećaj nepotpunog pražnjenja, boli vas stomak i imate problema sa stolicom, boli vas, peče ili svrbi anus, napipavate izrasline... trebalo bi obavezno da obavite proktološki pregled jer ovi simptomi mogu da ukažu na rak debelog creva koji se u dve trećine slučajeva nalazi u njegovom završnom delu. Ne treba da vam bude neprijatno zbog regije koja se pregleda - pregled život znači! Jednostavan je, kratak, nije bolan zbog upotrebe anestetske kreme. Savetuje se na svake dve godine (posebno kod starijih od 45 god.), a posle 50. preporučuje se kolonoskopija.

NEŽNA MASAŽA Ako vas prepuna creva opterećuju, stavite topli oblog na donji deo stomaka, prekrijte ga toplim peškirom. Termofor takođe pomaže, kao i nežna masaža: pritisnite lagano stomak po sredini, dlanom ga masirajte u smeru kazaljke na satu. Činite to kružnim pokretima, šireći područje masaže od sredine stomaka prema spolja.

CRVENA, A ZLATNA! Crvene paprike su dušu dale za situaciju u kojoj se nalazite! Ko voli na tanjir može da stavi i koju čili papričicu - deluju odlično na probavu, ubrzavaju metabolizam. Ujedno su pune vitamina C i pružaju osećaj sitosti. Pomoći će vam i prirodni jogurt, seme žitarica, beli luk, mirođija, đumbir, nana, zeleni čaj.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track