Najnovije vesti

SVI POZNAJETE BAR JEDNU OSOBU KOJA PATI OD OVOG POREMEĆAJA! Niste znali da su oni u VELIKOJ OPASNOSTI, evo i zašto
Foto: Profimedia

TREBA DA SE PAZE

SVI POZNAJETE BAR JEDNU OSOBU KOJA PATI OD OVOG POREMEĆAJA! Niste znali da su oni u VELIKOJ OPASNOSTI, evo i zašto

Zdravlje

Osobe koje pate od insomnije imaju daleko veće šanse da obole od kardiovaskularnih oboljenja, pokazuju najnovije studije.

Naučnici su otkrili da kod osoba sa genetskom predispozicijom za insomniju postoji daleko veći rizik od zastoja srca, infarkta i zakrčenja krvnih sudova.

foto: Profimedia

Istraživanje se oslanja na raniju studiju koja ustanovila da postoji veza između problema sa spavanjem i kardiovaskularnih oboljenja, a prema najnovijim otkrićima insomnija može biti upravo uzrok ovih oboljenja.

"Istraživanje može u velikoj meri da pomogne u sprečavanju pojave infarkta i drugih srčanih oboljenja i to kroz bolju kontrolu i rešavanje problema nesanice", kaže profesor Hju Markus sa Univerziteta u Kembridžu.

Ključni faktor u ovoj studiji jeste genetika. Ako je insomnija nasledna, što znači da nije izazvana stilom života, stresom i drugim faktorima, onda se ovo stanje može lečiti.

Postoji 250 genetički varijacija na osnovu kojih se može zaključiti o kom tipu insomnije se radi. Ukoliko se zaključi da osoba ima poredispozicije da u nekom životnom dobu razvije probleme sa spavanjem, predlažu se određeni koraci kako bi se zaštitili od srčanih oboljenja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...