OD OPASNE BOLESTI U JEDNOJ GODINI UMRE 18.000.000 LJUDI: Najbitnije je NA VREME stići u BOLNICU, a ova 2 SIMPTOMA ne smete zanemariti!
Foto: Profimedia

PAZITE!

OD OPASNE BOLESTI U JEDNOJ GODINI UMRE 18.000.000 LJUDI: Najbitnije je NA VREME stići u BOLNICU, a ova 2 SIMPTOMA ne smete zanemariti!

Život -

Bolesti srca i krvnih sudova su najčešći uzrok smrtnosti u svetu od kojih godišnje umire skoro 18 miliona ljudi.

Od posledica infarkta umire veliki broj ljudi i to samo zbog neprepoznavanja prvih simptoma ove bolesti, ali i neupućenosti u važnost brzog i adekvatnog pružanja prve pomoći. Ukoliko se pomoć ukaže pravovremeno i bolesnik na vreme stigne u bolnicu, ova bolest se uspešno sanira i leči.

foto: Shutterstock

Iako u načelu češće pogađa muškarce, od posledica srčanog udara godišnje umire veliki broj žena širom sveta. Najnovija britanska studija je pokazala da veoma mali procenat pripadnica nežnijeg pola zapravo zna da prepozna simptome koji nepograšivo ukazuju da im je život u opasnosti.

Jedan od najčećih signala infarkta kod žena su pojačano znojenje i laka vrtoglavica, a istraživanje je otkrilo da milioni žena zapravo nisu upoznati sa ovim podatkom.

- Veliki broj žena ne ume da prepozna kad je njihovo srce "na udaru", odnosno kada doživljavaju infarkt - kaže dr Sara Bruer - Znojenje i laka vrtoglavica, koji su siguran znak za uzbunu, povezuju sa iscrpljenošću i drugim lakšim tegobama.To ne samo da je pogrešno, već može odlučiti o tome da li će osoba živeti ili umreti.

Budući da su muškarci podložniji srčanim udarima, tek jedna od 10 žena smatra da treba da brine o ovoj bolesti sa fatalnim posledicama. Iako se dugo verovalo da se simptomi infarkta razlikuju kod muškaraca i žena, najnovije istraživanje je pokazalo da zapravo osećaju vrlo slične tegobe poput stezanja u grudima, prekomernog znojenja, osećaja mučnine...

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track