TIJANA POPOVIĆ PRESTALA DA JEDE ČIPS, SLATKIŠE, KOBASICE I POBEDILA RAK! Jela je samo integralne žitarice i uspela da izleči KARCINOM BUBREGA! Ali nutricionista UPOZORAVA na jednu bitnu stvar
Foto: Profimedia

čips, beli hleb, gotova jela, kobasice, slatkiše i gazirana pića

TIJANA POPOVIĆ PRESTALA DA JEDE ČIPS, SLATKIŠE, KOBASICE I POBEDILA RAK! Jela je samo integralne žitarice i uspela da izleči KARCINOM BUBREGA! Ali nutricionista UPOZORAVA na jednu bitnu stvar

Život -

Brza hrana jednako brza smrt, upravo ovoje opis ishrane kojaje bogata nezdravim namirnicama, namirnicama iz pekara i slično. Smrtni ishodi od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti povezani su sa konzumiranjem ultraobrađene hrane. Ta problematična hrana uključuje čips, beli hleb, gotova jela, kobasice, slatkiše i gazirana pića, u suštinisve proizvode koji uključuju industrijsku obradu. Ovo su samo neki od dokaza koliko hrana utiče na stil života, a vrlo često i na sam život.

Upravo zato je u Evropi porastao broj ljudi koji se deklarišu kao vegani ili vegetarijanci. Poslednjih godina veganski izbor ishrane je doživeo ekspanziju kako su ljudi postali svesni zdravstvenih, ekoloških i etičkih problema povezanih sa konzumiranjem mlečnih proizvoda, mesa i jaja.

foto: Profimedia

Šta jedu vegani, a šta vegetarijanci

Veganska ishrana zasniva se na žitaricama, mahunarkama, voću povréu, dok su meso, riba, morski plodovi, med, jaja, mleko i mlečni proizvodi isključeni iz menija. Oni, takođe, ne nose odeću od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla, mnogi izbegavaju I proizvode testirane na životinjama. Vegetarijanstvo je manje rigorozan način ishrane i podrazumeva konzumiranje namirnica biljnog porekla (žitarice, mahunarke, voće i povrée) i eventualno životinjskog porekla (mleko, mlečni proizvodi, jaja), ali ne i životinjskog mesa. Prema istraživanju iz 2014, koje je objavio magazi Meat Atlas, 10 odsto Evropljanaje na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani. Ako ove procente prebacimo u onda je čak 75 miliona ljudi na ovom vidu ishrane.

Prednostii mane

Zagovornici veganskog načina ishrane govore sa sigurnošću da rizik po zdravlje ne postoji, a da su blagodeti višestruke. I, zaista, dokazano je da vegani mnogo ređe obolevaju od bolesti savremenog sveta, uključujućii kancer, kardiovaskularna oboljenja i alergije. Jedino što nedostaje veganskoj ishrani jeste vitamin B12, kojeg ima najviše u namirnicama životinjskog porekla. Međutim, ovaj vitamin sadrže i šitake gljive, miso, tempeh, alge, kombuha, koštice (kajsija, jabuka, trešanja, bresaka, šljiva...), kiseli kupus...

Tatjana Popović, helt kouču Srbiji, upravo je zdravom ishranom izlečila karcinom. Tatjani je u adolescenciji otkriven rak bubrega, koji je, pored jakih hemioterapija i terapija lekovima, ipak izlečila upravo ishranom. Njena hrana se sastojala od 40 do 60 odsto integralnih žitarica.

Jedan od najpopularnijih programa je upravo pet dana detoksa sa isključivo biljnim namirnicama. Ona ističe da to nije dijeta, već zdrav način hranjenja. S druge strane, vegetarijanci, kako dokazuju brojne studije, imaju znatno smanjenje učestalost i većine oboljenja (uključujući kardiovaskularna), mnogih vrsta raka, prehlad dijabetesa, hipertenzi i produženje životnog doba manju stopu gojaznosti. Istraživanja su, takod pokazala da su zdraviji vegetarijanci koji konzumiraju isključivo hranu biljnog porekla nego oni koji jedu jaja i mlečne proizvode. Iako se smatra zdravim, ne možemo a da ne spomenemo da ovakav način ishrane može biti i te kako štetan ukoliko osoba nije umerena u hrani i piću, a pritom koristi proizvode od belog brašna I šećera, industrijsku, konzerviranu i prženu hranu.

foto: Shutterstock

Manjak vitamina B12

Dobro organizovana vegetarijanska ishrana može zadovoljiti sve nutritivne potrebe organizma, uključujući i potrebu za proteinima i gvoždem. Što se tiče vegetarijanstva, stavovi su podeljeni za i protiv ovakvog vida ishrane. Kao nutricionista, koja se za ishranu pridržavam preporuka Svetske zdravstvene organizacije, ne podržavam vegetarijanstvo. Mada, nisam ni protiv toga ako nekome takva ishrana baš odgovara, ali ja je lično ne propagiram - kaže Neda Vasić, diplomirani nutricionista. Ona kao mane ovog vida ishrane izdvaja to što, kako kaže, može doći do pada imuniteta, anemije, poremećaja menstrualnog ciklusa, deficita određenih aminokiselina, minerala i vitamina organizmu, kao štoje vitamin B12 (posebno kod striktnih vegana), vitamina D, zatim gvožđa...

ZDRAVE MASNOĆE

Životinjske namirnice sadrže zasićene masn će, koje nisu neophodne ljudskom organizmu. Zdravih nutrijenata ove vrste, kao što su omega-3 i omega-6 masne kiseline, ima u morskoj ribi i u biljnim namirnicama. Hladno ceđena ulja, prevashodno laneno, konopljino, bundevino, suncokretovo i sojino, obiluju korisnim masnoćama i neophodna su za očuvanje dobrog zdravlja. Dobre su i semenke lana i susama (treba ih jesti mlevene), orasi, lešnici, bademi...

foto: Profimedia

Kurir.rs/S. telegraf/Foto Porfimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track