Najnovije vesti

POGLED U OGLEDALO OTKRIVA ALCHAJMEROVU BOLEST?! Prvi znakovi OPASNOSTI se kriju u oku!
Foto: Profimedia

otkriće

POGLED U OGLEDALO OTKRIVA ALCHAJMEROVU BOLEST?! Prvi znakovi OPASNOSTI se kriju u oku!

Zdravlje

Od toga koliko se brzo širi šarenica oka u trenutku kognitivnog napora može biti ključ za rano otkrivanje Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest može da pokaže prve nagoveštaje decenijama pre zvaničnih simptoma bolesti. Upravo proučavanje tih znakova, može nam pomoći u odlaganju njenog razvoja.

foto: Profimedia

Tako ispitivanje dužice oka može da pomogne u tome, ako je sudeći prema rezultatima naučnika Medicinskog fakulteta u San Dijegu.

Merenje koliko brzo se širi šarenica (dužica) oka u trenutku kada se izvode testovi znanja ispostavilo se da može biti ekonomičan, ali i najmanje invazivan metod da se prati da li postoji povećana mogućnost razvijanja Alchajmerove bolesti.

Studija se fokusira na dužici, jezgru nekoliko hiljada moždanih neurona koje je glavno mesto neurotransmitera i povezano je sa regulacijom stimulacije i kognitivnim funkcijama. Upravo se tu nalazi protein Tau koji se smatra ranim biomarkerom Alchajmerove bolesti.

Dakle, prečnik šarenice može nam dosta reći - pa, što je teži zadatak za mozak, tako će se šarenica širiti.

Inače, u prošlom istraživanju otkriveno je da su odrasli sa blažim kognitivnim oštećenjima testove znanja zaista imali proširenje šarenice i ulagali veći napor u odnosu na zdravu osobu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...