NAJPOZNATIJI DOKTOR SVOJIM SAVETIMA ZALUDEO CEO SVET:  U ovih 5 ne verujte nikako jer mogu biti OPASNI!
Foto: Profimedia

PAZITE U ŠTA VERUJETE

NAJPOZNATIJI DOKTOR SVOJIM SAVETIMA ZALUDEO CEO SVET: U ovih 5 ne verujte nikako jer mogu biti OPASNI!

Život -

Na televiziji je već 16 godina. Sve je počelo pojavljivanjem kod Opre, a uskoro je imao svoju emisiju. Dr Mehmet Oz javno je predstavio desetine naučno neosnovanih tretmana, koje je "vojska" njegovih obožavatelja dočekala s oduševljenjem.

Ne tako davno deset vrhunskih lekara tražilo je da se Dr Oz skloni s liste profesora na Kolumbiji, zato što "on uporno omalovažava nauku i medicinu zasnovanu na nauci". Iako je čak pred Kongresom sjedočio o svojim "čudotvornim" lekovima, i dalje obmanjuje javnost. Evo pet njegovih najneverovatnijih saveta:

foto: Profimedia

1. Čarobni biljni lekovi za mršavljenje

Dr Oz je tokom godina potvrdio dejstvo više biljnih "lekova" koji navodno "tope" višak kilograma, od ekstrakta zrna kafe do ekstrakta jugoistočnog azijskog voća nazvanog kambodžanska garsinija.

"Možda mislite da je ovo nemoguće, ali ova semenka je navela naučnike da kažu da su otkrili čarobni lek za mršavljenje, za svaki tip telesne građe", izjavio je Oz u jednoj svojoj emisiji 2012. godine, za ekstrakt zelene kafe. Samo je jedno istraživanje potvrđivalo njegove reči, a istraživanje je finansirao proizvođač ovog ekstrakta. Pored toga, nekoliko meseci nakon objave, istraživanje je povučeno, nakon što su autori službeno izjavili da ne mogu "da potvrde stinitost svih podataka".

foto: Shutterstock

2. Komuniciranjem s mrtvima rešićete se viška stresa

Možda biste pomislili da bi vam dobro došao odmor, omiljena knjiga ili film, kada ste pod stresom, ali dr Oz je ponudio "bolje" rešenje. On je u svojim emisijama ugostio više samoprozvanih duhovnih medija, koji su radili sve što je publika poželela: govorili su im da su njihovi bližnji umrli i davali im savete.

Povezivanje s mrtvima, izjavio je Oz, može da pomogne ljudima da smanje nivo stresa u životu, jer će se pomiriti s bližnjima koji su preminuli. Nedavno je čak otišao toliko daleko da je publici pokazao "pre i posle" snimke mozga kako bi im dokazao da mediji poseduju "drugačiji tip svesti" kad se povezuju s onostranim. Da ne govorimo da su snimci mogli da pokazuju bilo što, a publika to ne bi znala da protumači.

foto: Profimedia

3. Super razređeni lekovi za sve - od prehlade do gripa

Oz je javno prihvatio homeopatiju, super razređene doze lekova za koje je iznova u emisiji dokazivao koliko su učinkoviti. 2011. godine pozvao je samoprozvanog "doktora" alternativne medicine, Rusa Grinfilda, kako bi objasnio publici šta su tačno njegove terapije.

Homeopatija se sastoji od terapije, rekao je njegov gost, koja čini "bit medicine - ili, "da kažemo, duh medicine". Zatim je objasnio da duh "šalje poruku telu da se samo izleči". Inače, taj duh se dokazao neučinkovitim za lečenje bilo koje vrste zdravstvenog stanja.

4. "Čudesna sredstva za suzbijanje apetita"

Dok je ekstrakt zrna kafe prozvao ključnim za topljenje masti, zaštitni znak bliskoistočne kuhinje - šafran, prozvao je namirnicom koja će staviti vaš apetit pod ključ. Iako je prošlo više od godinu dana otkad je Oz to izjavio u svojoj emisiji, još uvek nije objavljeno ni jedno istraživanje koje bi potvrdilo njegove reči, dokazujući da šafran na bilo koji način utiče na susprezanje apetita ili mršavljenje.

foto: Profimedia

5. "Iskorišćavanje energije" kao pomoć pacijentima da prežive rizične operacije

U svojoj knjizi objavljenoj 1998. godine, "Healing from the Heart", Oz je opisao neke od svojih eksperimentalnijih radova koje je izvodio sa Džerijem Vitvortom Dvojac je naime osnovao Medicinski centar u Kolumbiji, 1994. godine, u kojem su planirali da eksperimantišu s različitim vrstama alternativne medicine i zadre one načine za koje otkriju da deluju.

Tokom ovih eksperimenata, Oz je pokušao da uvede reiki tj. "lečenje energijom" u operacionu salu, kako bi podstakao "energiju pacijentovog tela da mu pomogne da preživi rizične operacije, kao što je transplantacija srca". Naučna istraživanja reikija pokazala su da on ima mali ili nikakav uticaj. Ali to nije sprečilo Oza da nastavi da govori publici i u novijim epizodama svoje tv emisije da njegova supruga Lisa praktikuje reiki i da redovno koristi to znanje kako bi pomogla u lečenju njihove dece.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track