Najnovije vesti

ČAJ MOŽE DA SMANJI RIZIK OD KARCINOMA, ALI I DA OMETA DEJSTVO LEKOVA! Ovo su razlozi zbog kojih treba da ga PIJETE, ali umereno!
Foto: Profimedia

ne preterujte

ČAJ MOŽE DA SMANJI RIZIK OD KARCINOMA, ALI I DA OMETA DEJSTVO LEKOVA! Ovo su razlozi zbog kojih treba da ga PIJETE, ali umereno!

Zdravlje

Pij malo, pij dobro - a pogotovo čaj. Naime, šoljica toplog čaja ima pozitivno delovanje baš na svaki organ u našem telu. Pre svega, čaj je bogat antioksidansima koji sprečavaju hronične bolesti i pomažu obnavljanju stanica u telu. To se posebno odnosi na zeleni čaj, za šta je zaslužna biljka koja sadrži antioksidanse poznate kao katehini, koji uništavaju slobodne radikale u telu i sprečavaju upale. Naučnici su potvrdili veliki broj prednosti čaja uopšteno, pa evo zašto ga vredi piti baš svaki dan:

 

Pada rizik od nekih vrsta karcinoma


Blagotvorni učinak posebno je utvrđen kod raka kože, pluća, prostate i dojke, kaže dr. Uma Naido, iz Opšte bolnice u Medicinskoj školi Harvard. Pritom dodaje da različite vrste čaja utiču na različite vrste raka, pa je dobar način da smanjite rizike to da uživate u različitim ukusima tog napitka.

 

foto: Profimedia

Koža će vam biti zdravija


Indijski ili crni čaj posebno utiče na rizik od raka kože, s tim da igra ulogu i to kako ga pripremate. Naime, istraživanja pokazuju da je veći pozitivan učinak vrućeg crnog čaja, u odnosu na mlaki ili ledeni, kaže dr. Naido.

 

Manji rizik od dijabetesa

 

Šoljica čaja nakon obroka snižava šećer u krvi i tako pomaže da se smanji rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je više studija. To se pogotovo odnosi na crni, ili indijski čaj, koji pomaže da se smanji nivo šećera u krvi nakon što pojedemo obrok koji sadrži šećer.

 

Čaj jača zube


Iako bi ispijanje čaja tokom dana moglo uticati na to da vam zubi potamne, zeleni čaj ima antibakterijski učinak, pa bi se ispijanje tog čaja moglo isplatiti.

 

Naime, ispijanje zelenog čaja smanjuje rizik od karijesa te dovodi do toga da se on sporije širi.

 

Srce će vam biti zahvalno


Protivupalna svojstva čaja održaće krvne žile prohodne i snažne, uz manje stresa za srce. Katehini iz čaja smanjuju rizik od stvaranja ugruška na krvnim žilama, kaže dr, Naido, s tim da srcu treba osigurati ne jednu, nego barem tri šoljice čaja dnevno.

 

foto: Profimedia

Štiti od Alchajmera


Polifenoli iz čaja štite od oštećenja nerava, dok zeleni čaj, na primer, pomaže da razvijemo otpornost protiv stresa. Ujedno, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

 

Bolje ćete spavati

 

Ako noć provodite vrteći se po krevetu, dan završite šoljicom toplog čaja. Istraživanja pokazuju da čaj može biti vrlo delotvoran kod blage nesanice, kojoj glavni uzrok nisu neki poremećaji u mozgu ili druge ozbiljne bolesti.

 

Bićete bolje koncentrisani


Kofein u čaju podiže pažnju i budnost. Tanin u čaju pomaže i koncentraciji, pa je čaj odličan izbor za predah uoči poslovnog sastanka, na primer.

 

Ubrzaće metabolizam


Kofein ubrzava metabolizam i sagorevanje masti i može povećati sagorevanje i do 100 kalorija na dan. Ipak, ne preterujte s kofeinom. Jedna šoljica čaja sadrži oko 40 mg kofeina, dok bi dnevni unos trebalo ograničiti na najviše 300 do 400 mg.

 

Ni previše čaja nije dobro


Imajte na umu da ni previše čaja nije dobro, odnosno da i u tome treba imati meru. Studije koja su istraživale optimalne količine nisu usaglašene, ali pretpostavlja se da je najbolja mjera između 3 do 5 šoljica čaja na dan, odnosno ne više od toga. Evo kako čaj može i negativno uticati na neke procese u organizmu, ako s njime preterate:

 

Usporava apsorpciju gvožđa

 

Katehini u čaju utiču na apsorpciju gvožđa iz hrane, tako da ga blokiraju. Tako, čak i ako unosite dovoljno gvožđa kroz hranu, ako pijete više čaja možete doći do toga da imate manjak gvožđa, odnosno da ste anemični. Kod većine zdravih čaj uglavnom neće dovesti do tog problema, no , trudnice i ljudi s bubrežnim oboljenjima treba da budu oprezni.

 

Veći rizik od krvarenja


Pijenje velikih količina čaja svaki dan može dovesti do većeg rizika od krvarenja iz manjih posekotina i rana te do veće sklonosti modricama. Zbog toga se, na primer, pre većih operacija savetuje smanjenje ispijanje čaja, a u nekim slučajevima čak i prestanak.

 

Može poremetiti delovanje lekova


Iako nose brojne prednosti za zdravlje, katehini u čaju mogu uticati na neke lekove za srce i pritisak. Zato se pre nego što ih počnete piti posavetujte sa lekarom o tome kakve su preporuke oko ispijanja čaja.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...