Najnovije vesti

NAUČNICA SA BALKANA RAZVILA TEST ZA OTKRIVANJE SMRTONOSNOG RAKA: Prvi SIMPTOMI moći će da se uoče 5 godina pre nego što se bolest RAZVIJE, EVO i kako!
Foto: Profimedia

REVOLUCIONARNO

NAUČNICA SA BALKANA RAZVILA TEST ZA OTKRIVANJE SMRTONOSNOG RAKA: Prvi SIMPTOMI moći će da se uoče 5 godina pre nego što se bolest RAZVIJE, EVO i kako!

Zdravlje

Rak pankreasa spada u jedan od najagresivnijih karcinoma, čiji se simptomi uobično uoče kada je već kasno.

Statistike pokazuju da se do momenta postavljanja dijagnoze karcinom uglavnom proširio, već ima metastaze. Samo 5% pacijenata obolelih od ove vrste raka, poživi još pet godina od trenutka kada je detektovana bolest.

Istraživači Univerziteta Kraljica Meri u Londonu na pragu su revolucionarnog otkrića. Reč je o potpuno novoj analizi putem urina a koja može da uoči prve simptome ovog smrtonosnog oboljenja i to čak 5 godina pre nego što se bolest razvije.

foto: Profimedia

Naučnici se nadaju će na ovaj način smanjiti stopu smrtnosti od raka pankreasa, koja se u 60% slučajeva otkrije kada pacijentu već nema spasa.

Rezultati testa koji su precizni i do 90% dobijaju se za svega 24 sata.

Profesorka Univerziteta Kraljica Meri, Tatjana Crnogorac Jurčević, koja je učestvovala u stvaranju ove revolucionarne analize, kaže da se na ovom projektu radilo više od decenije:

- Kancer pankreasa se u telu bolesnika razvija najverovatnije desetak godina pre nego što se pojave uslovi da se uspostavi dijagnoza - izjavila je profesorka poreklom iz Osijeka, a koja već godinama živi i radi u Londonu.

Analizom se mere tri proteina - LYVE1, TFF1 i REG1B, a koji se pojavljuju u našem telu zbog raka pankreasa. Njihovo prisustvo se vidi u urinu.

Postoje dve vrste ćelija u pankreasu, egzokrine pankreasne ćelije koje proizvode enzime koji u tankom crevu pomažu varenje hrane, i neuroendokrine pankreasne ćelije koje proizvode nekoliko hormona, uključujući insulin i glukagon, koji regulisu nivo šećera u krvi. Najčešći rak pankreasa se razvija iz žlezda sa egzokrinim lučenjem i naziva se adenokarcinom. Iz žlezda sa endokrinim lučenjem se razvija najčešće neuroendokrini tip karcinoma.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...