OVO NE SMETE IGNORISATI: Signali da se u mozgu krije tumor
Foto: Shutterstock

PAŽNJA

OVO NE SMETE IGNORISATI: Signali da se u mozgu krije tumor

Život -

Reagujte odmah: Čim primetite bilo koji od simptoma, ne odlažite odlazak kod lekara

Tumori na mozgu javljaju se u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Ključni faktor je mesto na kojem je lociran.

Kada uzmemo u obzir da svaka ćelija u mozgu može da postane tumor i da sve informacije iz svakog dela tela putuju u njega i iz njega odlaze, jasno je da lista potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačna, kaže dr med. Teodor Švarts, neurohirurg, i dodaje da su sledeći simptomi vrlo verovatan pokazatelj da bolest možda postoji.

Napadi

Nezavisno od vrste tumora, napadi su obično prvi znak da se opaka bolest krije u vašem mozgu. Tumor izaziva iritaciju moždanih ćelija, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine i da izazovu neoubičajene pokrete. Napadi se pojavljuju u raznim oblicima kao što su grčenje tela, trzaji u jednom zglobu ili u nekom delu lica...

Nespretnost

Ako vam se često dešava da se zapetljavate s ključevima, saplićete ili gubite ravnotežu, možda nije reč samo o nespretnosti. Obratite pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl.), gutanje i kontrolisanje izraza lica. Sve to može biti pokazatelj bolesti.

Utrnulost

Gubitak osećaja u nekom od udova ili delu lica takođe može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se on formira negde u blizini ili na samom moždanom delu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. To se dešava zato što se upravo tu mozak spaja s kičmenom moždinom.

foto: Shutterstock

Glavobolje

Uprkos tome da česte glavobolje automatski povežemo uz tešku bolest, poput tumora, to zapravo ne mora da bude slučaj. One se se mogu javiti kod većih tumora mozga, i to tek u kasnijoj fazi njegovog razvoja.

Promene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično da promeni nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi su prilično retki. Ono što se u praksi češće dešava jesu problemi s pamćenjem, koncentracijom i osećaj zbunjenosti.

Mučnina

Mučnina koja traje već duže vreme i ne popušta može biti znak tumora na mozgu, naročito ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju.

Problemi s vidom

Zamagljeni vid, dvostruka slika i gubitak vida (privremeni ili trajni) takođe mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možete videti i razne oblike kako „plutaju u oku“ i ometaju vam vid.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track