NAJBOLJI JESENJI LEK: Ovo mirišljavo VOĆE leči anemiju, kašalj i poboljšava varenje! Jedite ga na PRAZAN STOMAK!
Foto: Shutterstock

VITAMINSKA BOMBA

NAJBOLJI JESENJI LEK: Ovo mirišljavo VOĆE leči anemiju, kašalj i poboljšava varenje! Jedite ga na PRAZAN STOMAK!

Život -

Najvažniji sastojak ovog voća je vitamin C, koji ima ključnu ulogu za fizičko i mentalno zdravlje

Dunja je predivni jesenji plod od davnina poznat u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekoviti delovi su joj plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup ploda.

foto: Profimedia

Dunja obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamine B1 i B2, nijacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Semenke su njen najlekovitiji deo i kad odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo.

Najvažniji sastojak ovog lekovitog voća je vitamin C, koji ima ključnu ulogu za fizičko i mentalno zdravlje. Vitamin C je snažan antioksidans i ne dopušta nezasićenim mastima da stvore slobodne radikale. Dunja sadrži dosta pektina, koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima 57 kcal.

foto: Shutterstock

Ovo blagotvorno voće poboljšava varenje, leči anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše obilne menstruacije. Dobro ju je jesti na prazan stomak.

Čaj od listova dunje je odličan prirodni lek za zaustavljanje proliva. Pripremite čaj tako što ćete jednu kašiku osušenih listova dunje preliti s pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Pijte ga toplog.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja