SRPSKI PLASTIČNI HIRURG UPOZORAVA NA POGREŠNO KORIŠĆENJE KREMA: Pomade mogu biti LEK za vašu kožu, ali ako ih koristite pogrešno mogu biti OPASNE ZA ZDRAVLJE
Foto: Profimedia

Savet lekara

SRPSKI PLASTIČNI HIRURG UPOZORAVA NA POGREŠNO KORIŠĆENJE KREMA: Pomade mogu biti LEK za vašu kožu, ali ako ih koristite pogrešno mogu biti OPASNE ZA ZDRAVLJE

Život -

Sezona sunčanja je prošla a hiperpigmentacije i fleke na koži su ostale. Na tržištu se nalazi nekoliko različitih krema i preparata za uklanjanje hiperpigmentacija.

Kreme koje u sebi sadrže hidrihinon, sredstvo koje "deluju poput sredstva za skidanje farbe i povećavaju rizik od raka", u nekim zemljama Zapadne Evrope i u USA izbačen iz upotrene zbog svog potencijalnog štetnog dejstva. Kreme i preparati koji u sebi sadrže arbutin koji takođe predstavlja depigmentišuće sredstvo, ali prirodnog porekla, njegovo potencijalno štetno dejstvo nije dovoljno ispitano te se i on postepeno izbacuje iz upotrebe. Kreme koje sadrže ove substance ne smeju upotrebljavati trudnice i dojilje.

foto: Shutterstock

Preparati koji u sebi sadrže vitamin C su potpuno bezbedne i njih možemo upotrebljavati u svakodnevnoj nezi.

"Svakako je bitno pravilno upotrebljavati kreme za negu kože lica i tela, najpre treba obratiti pažnju na rok trajanja kao i na rok upotrebe po otvaranju kreme koji je najčešće oko 6 meseci. Krema mora biti prilagođena tipu kože kao i starosnoj dobi", rekla je dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije, koja naglašava da može biti veoma opasno za vašu kožu ako se koriste kreme kojima je istekao rok.

"Kreme koje u sebi sadrže retinoičnu i glikolu kiselinu treba upotrebljavati isključivo pod nadzorom lekara i prema njegovim uputstvima. Najbitnije je da krema za svakodnevnu upotrebu sadrži SPF. Treba obratiti pažnju da li je na pakovanju navedeno da je krema hipoalergijska i nekomedogena, a mnogi proizvođači su iz upotrebe izbacili parabene pa se često može naći oznaka da krema ne sadrži parabene, što je takođe dobro", rekla je Petrović-Popović, i dodala da cena ne mora da bude odlučujući faktor jer se na tržištu mogu naći kreme veoma kvalitetnog sastava po veoma pristupačnim cenama kao one koje je se po recepturi prave u apotekama.

foto: Profimedia

"Za uklanjanje hiperpigmentacija na koži pacijentima preporučujemo hemijski piling po izboru i pod nadzorom specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije", rekla je dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije.

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track