NAUČNICI KONAČNO POTVRDILI: Pileća kožica ipak nije štetna za zdravlje
Foto: Shutterstock

E, ovo smo čekali

NAUČNICI KONAČNO POTVRDILI: Pileća kožica ipak nije štetna za zdravlje

Život -

Kao i avokado, koji takođe treba umereno konzumirati, ova kožica sadrži nezasićene masti koje su se, unete u umerenim količinama, pokazale dobrim za srce

Stručnjaci godinama upozoravaju da je kožica najnezdraviji deo piletine i da je treba skidati s mesa jer stvara loš holesterol i podstiče srčana oboljenja. Međutim, naučnici sada tvrde drugačije. Najnovija istraživanja na Harvardu su pokazala da ona čak ima i niz dobrobiti za ljudsko zdravlje.

Korisna za srce - Ovo je možda i najveće iznenađenje, s obzirom na dosadašnje tvrdnje da može da škodi srcu. Kao i avokado, koji takođe treba umereno konzumirati, ova kožica sadrži nezasićene masti koje su se, unete u umerenim količinama, pokazale dobrim za srce.

Sprečava upijanje ulja - Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može da upije dosta ulja. Kožica je tu kao barijera - sva masnoća ostaje u njoj, pa meso ne biva masno. Ako ipak izbegavate da je jedete, skinite je s mesa tek u tanjiru, a ne pre pečenja ili kuvanja.

Nema razlike u kalorijama - Porcija piletine s kožicom ima samo 50 kalorija više od porcije u kojoj je skinuta. Zato nema razloga da je izbegavate zbog bojazni da ćete se od nje ugojiti.

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track