Uveliko je u toku sezona mandarina, prodavnice i pijace su prepune ovog voća, pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodeti i što više ih konzumirati.
Smanjuju upale
Mandarine pomažu telu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidanasa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na telo.
Jačaju imuni sistem
Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa, recimo, u sezoni pred nama. Za to su verovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.
Štite srce
Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od delovanja slobodnih radikala i upala. Slobodni radikali stvaraju se neprestano u telu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidanasa koji eliminišu slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.
Regulišu krvni pritisak
Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže mnogo kalijuma. On pomaže da telo ne zadržava vodu preterano. Kalijum širi krvne sudove i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi.
Podstiče probavu
Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprečavanje zatvora. Ali enzimi u mandarinama podstiču i bolju probavu u želucu.
TIRAMISU S MANDARINAMA
Sastojci:
• 500 g slatkih mandarina iz kompota (konzerva)
• 250 g maskarponea
• 40 g vanilin šećera
• 200 ml soka pomorandže
• 250 ml slatke pavlake
• 200 g piškota
Priprema:
Mandarine ocedite. Maskarpone pomešajte s vanilin šećerom i 50 ml soka pomorandže. Umutite pavlaku i umešajte je. Polovinu piškota poređajte po manjem kalupu za tiramisu, poprskajte s malo soka i poređajte dve trećine mandarina. Premažite polovinom krema. Poređajte odozgo ostatak piškota, natopite sokom, poređajte ostatak voća i premažite ostatkom krema. Poravnajte krem, pokrijte folijom i hladite u frižideru oko dva sata.
MARMELADA OD MANDARINA
Sastojci:
• 3 male konzerve mandarina (težine po 175 g)
• sok od jednog limuna
• oko 350 ml soka od pomorandže
• kesica džemfiksa
• 500 g šećera
Priprema:
Dobro ocedite mandarine i velike komade iseckajte. Iscedite limun i pomešajte limunov sok sa sokom od pomorandže, tako da dobijete 400 ml soka. U posudi za kuvanje pomešajte mandarine i sok. Prvo pomešajte džemfiks ekstra 2:1 sa dve kašike odmerenog šećera, potom sjedinite s preostalim šećerom i sjedinite s voćnom smesom. Stavite pripremljenu smesu da se kuva. Kada sve provri pri neprestanom mešanju, kuvajte još tri minuta, i dalje mešajući, pa sklonite šerpu sa šporeta.
Eventualno skinite penu i odmah sipajte u tegle do vrha. Zatvorite tegle poklopcem na navoj, okrenite ih tako da stoje na poklopcu, ostavite ih tako oko pet minuta, ponovo ih okrenite i ostavite ih da se ohlade.
Kurir.rs / Foto: Shutterstock