VOĆE BEZ KOG BI JESEN BILA TMURNA: Mandarine jačaju imunitet, regulišu krvni pritisak, smanjuju upale
Foto: Shutterstock

Izvor zdravlja

VOĆE BEZ KOG BI JESEN BILA TMURNA: Mandarine jačaju imunitet, regulišu krvni pritisak, smanjuju upale

Život -

Slatke i sočne voćke omiljena su poslastica i starih i mladih tokom hladnih dana

Uveliko je u toku sezona mandarina, prodavnice i pijace su prepune ovog voća, pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodeti i što više ih konzumirati.

Smanjuju upale

Mandarine pomažu telu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidanasa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na telo.

Jačaju imuni sistem

Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa, recimo, u sezoni pred nama. Za to su verovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

Štite srce

Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od delovanja slobodnih radikala i upala. Slobodni radikali stvaraju se neprestano u telu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidanasa koji eliminišu slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

foto: Shutterstock

Regulišu krvni pritisak

Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže mnogo kalijuma. On pomaže da telo ne zadržava vodu preterano. Kalijum širi krvne sudove i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi.

Podstiče probavu

Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprečavanje zatvora. Ali enzimi u mandarinama podstiču i bolju probavu u želucu.

TIRAMISU S MANDARINAMA

Sastojci:

• 500 g slatkih mandarina iz kompota (konzerva)

• 250 g maskarponea

• 40 g vanilin šećera

• 200 ml soka pomorandže

• 250 ml slatke pavlake

• 200 g piškota

Priprema:

Mandarine ocedite. Maskarpone pomešajte s vanilin šećerom i 50 ml soka pomorandže. Umutite pavlaku i umešajte je. Polovinu piškota poređajte po manjem kalupu za tiramisu, poprskajte s malo soka i poređajte dve trećine mandarina. Premažite polovinom krema. Poređajte odozgo ostatak piškota, natopite sokom, poređajte ostatak voća i premažite ostatkom krema. Poravnajte krem, pokrijte folijom i hladite u frižideru oko dva sata.

foto: Shutterstock

MARMELADA OD MANDARINA

Sastojci:

• 3 male konzerve mandarina (težine po 175 g)

• sok od jednog limuna

• oko 350 ml soka od pomorandže

• kesica džemfiksa

• 500 g šećera

Priprema:

Dobro ocedite mandarine i velike komade iseckajte. Iscedite limun i pomešajte limunov sok sa sokom od pomorandže, tako da dobijete 400 ml soka. U posudi za kuvanje pomešajte mandarine i sok. Prvo pomešajte džemfiks ekstra 2:1 sa dve kašike odmerenog šećera, potom sjedinite s preostalim šećerom i sjedinite s voćnom smesom. Stavite pripremljenu smesu da se kuva. Kada sve provri pri neprestanom mešanju, kuvajte još tri minuta, i dalje mešajući, pa sklonite šerpu sa šporeta.

Eventualno skinite penu i odmah sipajte u tegle do vrha. Zatvorite tegle poklopcem na navoj, okrenite ih tako da stoje na poklopcu, ostavite ih tako oko pet minuta, ponovo ih okrenite i ostavite ih da se ohlade.

foto: Shutterstock

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track