SAD MU JE SEZONA: Kesten - plod pun vitamina
Foto: Shutterstock

I miris i ukus

SAD MU JE SEZONA: Kesten - plod pun vitamina

Život -

Samo 10 pečenih kestena obezbeđuje 17% dnevne količine vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja i snižavaju nivo lošeg holesterola

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo belančevina ili masnoća, a bogat je vitaminima i mineralima koji su jako dobri za naše zdravlje.

Evo šta se tačno nalazi u ovom svima omiljenom orašastom plodu.

Vlakna poboljšavaju probavu

Samo 10 pečenih kestena obezbeđuje 17% dnevne količine vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja i snižavaju nivo lošeg holesterola.

Snabdevaju nas energijom

Kesten uglavnom sadrži složene ugljene hidrate koje telo polako vari radi stabilnog izvora energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljenih hidrata korisna je za smanjenje nivoa šećera u krvi.

Vitamin C za zdrava tkiva, bakar za dobru krv

Kesten sadrži određenu dozu vitamina C i važnih minerala, poput bakra i kalijuma. Osim za jačanje imunosistema, vitamin C pospešuje stvaranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u celom telu. Bakar u tragovima podržava zdravlje krvnih ćelija, nerava i kostiju i pomaže u apsorpciji gvožđa. Preporučuje se da se dnevno pojede najmanje 10 kestenova.

Kako ih jesti

Da biste iskoristili prednosti kestenja, preskočite zaslađeni kesten-pire i konzumirajte kuvani ili pečeni bez ikakvih dodatih zaslađivača.

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track