Najnovije vesti

SAD MU JE SEZONA: Kesten - plod pun vitamina
Foto: Shutterstock

I miris i ukus

SAD MU JE SEZONA: Kesten - plod pun vitamina

Zdravlje

Samo 10 pečenih kestena obezbeđuje 17% dnevne količine vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja i snižavaju nivo lošeg holesterola

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo belančevina ili masnoća, a bogat je vitaminima i mineralima koji su jako dobri za naše zdravlje.


Evo šta se tačno nalazi u ovom svima omiljenom orašastom plodu.


Vlakna poboljšavaju probavu


Samo 10 pečenih kestena obezbeđuje 17% dnevne količine vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja i snižavaju nivo lošeg holesterola.


Snabdevaju nas energijom


Kesten uglavnom sadrži složene ugljene hidrate koje telo polako vari radi stabilnog izvora energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljenih hidrata korisna je za smanjenje nivoa šećera u krvi.


Vitamin C za zdrava tkiva, bakar za dobru krv


Kesten sadrži određenu dozu vitamina C i važnih minerala, poput bakra i kalijuma. Osim za jačanje imunosistema, vitamin C pospešuje stvaranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u celom telu. Bakar u tragovima podržava zdravlje krvnih ćelija, nerava i kostiju i pomaže u apsorpciji gvožđa. Preporučuje se da se dnevno pojede najmanje 10 kestenova.


Kako ih jesti


Da biste iskoristili prednosti kestenja, preskočite zaslađeni kesten-pire i konzumirajte kuvani ili pečeni bez ikakvih dodatih zaslađivača.

 

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...