ZAUSTAVITE ŠIRENJE ZARAZE: Ako imate herpes izbegavajte ljubljenje! A evo tačno i ZAŠTO!
Foto: Shutterstock

prava je noćna mora

ZAUSTAVITE ŠIRENJE ZARAZE: Ako imate herpes izbegavajte ljubljenje! A evo tačno i ZAŠTO!

Život -

Stres, manjak sna i oslabljen imunitet uzrokuju nastanak ove neprijatne pojave na usnama

Prvi simptomi herpesa mogu biti bol oko usta i na usnama, upaljeno grlo, povišena temperaturu i natečene žlezde na vratu ili drugom delu tela, navode lekari.

Nakon što se pojavi, on može biti veoma bolan, a zna da traje od nekoliko dana do dve nedelje. Uzročnik je jedan od dva tipa virusa herpes simpleksa, koji u telo najčešće ulazi kroz pukotinu na koži oko usta ili kroz usta. Mogućnost pojave herpesa za vreme hladnih dana dodatno pospešuju stres, manjak sna i oslabljeni imunološki sistem. Kako UV zraci čak i u jesen i zimi podstiču aktiviranje virusa, kao prevencija se preporučuje zaštitni balzam koji u sebi ima zaštitni faktor. A kada osetite zatezanje i peckanje pod kožom, da bi ranica posle bila što manja, odmah preventivno nanesite kremu.

Oprezno s gostima, ali i s pranjem ruku

Izbegavajte korišćenje pribora za jelo, peškira ili brijača koje je upotrebljavala osoba s herpesom. Da biste izbegli njegovo prenošenje na druge delove tela, ne dirajte ranicu i vodite računa da što češće perete ruke.

Krema se ne nanosi rukama

Preventivnu kremu na zahvaćeno mesto nikada ne nanosite prstom nego štapićem za uši! U protivnom biste virus s usana mogli da prenesete na drugi deo tela. U apoteci možete da zatražite lek koji blokira izbijanje herpesa već nakon pojave prvih simptoma.

Četkica se baca čim rana zaraste

Nakon što ranica zaraste, preporučuje se da bacite staru četkicu za zube i nabavite novu.

Spasonosni flasteri

U apoteci možete da kupite male flastere koji se lepe na ranicu na usnama. Potpuno su providni i neprimetni, a veoma efikasno sprečavaju širenje herpesa i pomažu u njegovom lečenju.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja