Najnovije vesti

KOJE NAVIKE SU ISPRAVNE? Evo koliko puta dnevno treba da perete ZUBE!
Foto: Shutterstock

Stomatolozi otkrivaju

KOJE NAVIKE SU ISPRAVNE? Evo koliko puta dnevno treba da perete ZUBE!

Zdravlje

Glavna svrha pranja je da se ukloni zubni plak, a ne ostaci hrane, jer je to ono što uzrokuje propadanje zuba.

 

GRICKANJE LEDA IZ PIĆA


Krhkost i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se deo zuba polomi. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na zubnoj gleđi, što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.


KORIŠĆENJE ZUBA KAO ALATA

 

Za uklanjanje etikete s nove odeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može doći do oštećenja, slabljenja i pucanja zuba.


MUĆKANJE VINA U USTIMA

 

foto: Shutterstock


Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ, a belo je opasnije od crnog. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osetila prava aroma, ali, ako želite zdrave zube, nemojte to praktikovati.

 

PLIVANJE U BAZENU

 

U ovom slučaju za propadanje zubne gleđi mogu biti krive hemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno hlor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.


PREVIŠE ČETKANJA


Pranje zuba dva puta dnevno, ujutro i pre spavanja, sasvim je dovoljno. Sve više od toga samo može napraviti više štete nego koristi. Takođe, pranje brzo nakon obroka ili konzumiranje gaziranih sokova samo će više oštetiti gleđ jer je kiselina u ustima visoka, a gleđ zbog nje osetljivija nego inače. Bolje je sačekati najmanje sat vremena jer će do tada pljuvačka neutralizovati tu kiselinu.

 

PRANJE TVRDOM ČETKICOM


Neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali zapravo tako oštećuju gleđ. Osim toga, to može dovesti do povlačenju zubnog mesa, zbog čega zubi postaju osetljivi. Naime, površina korena zuba se zbog svoje teksture oštećuje još lakše.

 

foto: Shutterstock


PIRSING NA JEZIKU ILI USNAMA

 

Ljudi koji ga imaju na tim mestima mogu njime slučajno oštetiti zube dok jedu.

EVO ŠTA SVE MOŽE OŠTETITI ZUBE


Za neke navike ne bi vam palo na pamet da uništavaju zube, kao što je, recimo, plivanje u bazenu ili previše četkanja. Ali stomatolozi upozoravaju da je to zaista tako i izdvajaju neke od najčešćih situacija u kojima dolazi do oštećenja

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...